Menu Zavřít

Eichler koupil společnost ETA

15. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Benson Oak Capital

BRAND24

Výrobce elektrospotřebičů ETA a jeho dcera Plastkov změnily majitele, ovládla je investiční firma Benson Oak Capital. Dosud společnosti dle dostupných informací vlastnil liberecký podnikatel Marek Rybář. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Nový majitel uvedl, že zachová výrobu v obou podnicích a že nehodlá ani vyměnit vedení. „Obě firmy mají dobrý potenciál pro další rozvoj a zhodnocení investovaných prostředků,“ komentoval transakci Gabriel Eichler, ředitel Benson Oak Capital.
ETA, jež se přeměnila z čistě výrobního podniku na výrobně-obchodní společnost, se kromě produkce elektrospotřebičů v posledních letech stále více zaměřuje na výrobu dílů pro autoprůmysl, což v současnosti tvoří zhruba třetinu z celkové firemní produkce. Před dvěma lety navíc společnost začala vyrábět i zahradní techniku. ETA krom Plastkovu vlastní i podniky ETA Slovakia a v hongkongskou E. Q. A. Předloni - po dvou ztrátových letech - hospodařila ETA, která zaměstnává 1100 lidí, se ziskem 8,3 milionu korun. Tržby se meziročně zvýšily o čtyři procenta na 1,39 miliardy korun.
Benson Oak Capital je nejstarší investiční bankovní společností působící v ČR. Od roku 1991 se podílela na transakcích v hodnotě přes šest miliard eur. „Společnost se zaměřuje na kapitálové akvizice a poskytování rozvojového kapitálu společnostem v ČR a na Slovensku,“ citovala ČTK generálního ředitele ETA Jiřího Ondráčka.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).