Menu Zavřít

Egyptská zakázka

10. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Škoda Praha a CMI

BRAND24

PRAHA (foj) - Společnost Škoda Praha vyhrála tendr na dodávky energetického zařízení o výkonu 750 megawattů pro egyptskou elektrárnu El Kureimat II s kombinovaným paroplynovým cyklem. Česká firma se soutěže zúčastnila v konsorciu s belgickou společností CMI. Vlastní podíl české firmy na dodávkách činí 14,5 milionu eur (zhruba 420 milionů korun).
Škoda Praha a CMI podepsaly smlouvu o dodávkách s egyptskými energetickými společnostmi Egyptian Electricity Holding Company a Upper Egypt Electricity Production Company v úterý 7. února. Zahrnuje veškerá potrubí, napájecí čerpadla, řídící systém, montáž a uvedení elektrárny do provozu. Škoda Holding za posledních několika měsíců získala v Egyptě již dvě významné zakázky. Loni v září podepsala obdobný kontrakt na dodávky zařízení pro elektrárnu New Talkha. I v tomto tendru zvítězila firma v konsorciu se společností CMI. Vlastní podíl Škody na kontraktu je 425,5 milionu korun.
„Naše firma se bude poprvé podílet na výstavbě paroplynových cyklů takového výkonu,“ konstatoval generální ředitel Škody Praha Radek Benčík. Doufá, že obě zakázky pomohou firmě v boji o další kontrakty v Egyptě. Ve druhé polovině letošního roku totiž začne tendr na dodávky zařízení pro elektrárnu El Kureimat III. Škoda Praha je v Egyptě poměrně úspěšná, mimo jiné v zemi v letech 1993 až 1996 postavila dva bloky elektrárny Talkha, každý o instalovaném výkonu 200 megawattů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).