Menu Zavřít

Dvě třetiny vyčerpány

25. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Evropské fondy

BRAND24

V čerpání peněz z evropských strukturálních fondů si Česká republika vede na poměry nových členských zemí velmi dobře. Konstatovali to účastníci konference Evropské fondy v poločase, kterou minulý týden zorganizovalo Ministerstvo pro místní rozvoj. Zároveň má ale Česko rozhodně co zlepšovat. Praha především postrádá nosnou vizi ohledně toho, jaký typ projektů má a nemá smysl podporovat.
Na léta 2007 až 2013 je v evropských fondech pro Českou republiku vyčleněno celkem 763,5 miliardy korun. Dosud bylo schváleno kolem osmadvaceti tisíc projektů celkem za 500 miliard korun.
„Tempo čerpání je velmi stabilní, za měsíc se vyplatí v průměru sedm až osm miliard korun. České republice nehrozí, že by přišla o nějakou významnější částku,“ konstatoval Daniel Braun, první náměstek ministra pro místní rozvoj.
V kritičtějším tónu se nesl projev Jacka Engwegena, ředitele české jednotky Generálního ředitelství pro regionální politiku Evropské komise. „Z evropských fondů se v České republice financuje téměř cokoliv. Vaší kohezní politice chybějí jasné cíle,“ zněla jeho hlavní námitka. Engwegen kritizoval také přílišnou závislost českých úředníků, kteří evropské peníze spravují, na politické reprezentaci. „Vidíme, že po každých volbách kompetentní lidé odcházejí a střídají je noví. To by nemělo být,“ poznamenal. Stranou kritiky nezůstaly ani ceny českých infrastrukturních projektů. Komise se totiž české strany už několik let marně ptá, proč se v tuzemsku staví dráž než například v sousedním Německu. Zatím prý nikdo nedokázal uspokojivě odpovědět. (kba)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).