Menu Zavřít

Drží si klobouky

5. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Tonak Nový Jičín

CONTENT24

NOVÝ JIČÍN (ČTK, foj)- Výrobci plstěných polotovarů a klobouků, firmě Tonak Nový Jičín, klesly za první letošní pololetí meziročně tržby o 76 milionů korun na 230,3 milionu. Hrubý zisk firmy za prvních šest letošních měsíců naopak stoupl na 7,9 milionu korun z 3,1 milionu.
„Pokles tržeb souvisí se změnami ve vyráběném sortimentu a s
ukončením výroby šitých pokrývek hlavy,“ uvedl generální ředitel společnosti Michal Šimek. Koncem loňského roku firma utlumila výrobu šitých pokrývek hlavy, které do České republiky za minimální ceny importuje asijská konkurence, a zaměřila se především na klasické plstěné polotovary a klobouky. V nich má totiž dominantní postavení na světových trzích.
Šéf Tonaku Michal Šimek upozornil, že letošní hospodaření rovněž výrazně ovlivnila silná koruna. Vlivem kursu české měny firma, jež vyváží přes 80 procent produkce, přišla proti předpokladům o několik desítek milionů korun. „Většina materiálových vstupů je dodávána tuzemskými dodavateli. Tudíž je hrazena v českých korunách, ale platby za výrobky jsou díky exportní orientaci získávány v eurech a amerických dolarech,“ tvrdí Šimek.
Tonak prochází od roku 2001 rozsáhlou restrukturalizací, kdy se zbavuje provozů, které přímo nesouvisí s hlavní produkcí. Loni v dubnu například prodal podnikovou výtopnu firmě Dalkia Morava. Na stejnou společnost převedl i správu vodního hospodaření a zbývající energetiku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).