Dračí doupě vyvážených chutí - Euro.cz

Předplatné

  • 49x týdeník Euro
  • 30x Speciál
  • Přístup k premium článkům
  • Web bez reklam
  • Týdeník v elektronické podobě
Výhody předplatného

Přihlášení

Dračí doupě vyvážených chutí

, Milan Ballík,
Dračí doupě vyvážených chutí
Zdroj: Euro.cz

Dálná říše se naplno projevila až v pokrmech

O téhle restauraci se tvrdilo, že je pokračováním slavné „číny“, která stávala o pár kroků dále, v dnes už neexistujícím domě ve Vodičkově ulici. Před časem byl však podnik zavřen a prošel generální změnou interiéru i nabídky. Když mi přátelé nedávno několikrát vychválili její pohodu i kuchyni, prodral jsem se pražskou pasáží Světozor, našel správné schodiště k tajemně skrytému „dračímu doupěti“ a vystoupal vzhůru.
Zavřením vstupních dveří jako by vnější svět zmizel. Stojím v místnosti, která vyhlíží velice neobvykle. Strohý prostor není, jak by se dalo čekat, naplněn oněmi podivnými titěrnůstkami, o kterých si mnozí myslí, že to jsou pravá stigmata čínského světa. Vyhlíží velice evropsky. Světlé jednoduché líčení stěn, mezi dvěma „mantinely“ z opálového skla leží vlastně celé zdejší „hřiště“. Řada černo-rudých kožených lavic při zdi, stoly střídavě pokryté světlým ubrusem, jindy zase s holou dřevěnou deskou. U každého z nich pohodlné židle prostých tvarů, vyvedené ve stejném materiálu jako lavice. U protější stěny pak v jakémsi vykousnutí dva stolky, jimž částečné utopení v proluce u výkladu propůjčuje zdání většího soukromí. Za skleněnou přepážkou leží komorní salonek s nezbytným kulatým stolem, který má otočnou desku, jeden takový pro větší společnost je i v hlavním sále. Až na dvě „točny“ zatím nic nenapovídá zaměření restaurantu. Ani ultramoderní, kovem a sklem hýřící vinotéka vsazená před „auslág“, skrze niž je možné nahlédnout na ochoz a naopak.
Východní part začíná až prostřením. Kamenné desky s řadou znaků čínského písma před každým místem, hůlky vedle příborů. Náladu dálné říše navozují zvláštní lampy s oválnými červenými „širmy“ v rozích lokálu, podobné menší potom na různých dalších místech. Malý elegantní obrázek na stěně salonku a víc nic. Vlastně jen taková ťuknutí detailem pod zívajícími otvory klimatizace ve stropě.
Usedám v rohu místnosti a ihned se mi věnuje číšník. Za jeho vydatné pomoci skládám menu, poddávám se vlivu podmanivé hudby a zvláštní nálady, jež opanuje atmosféru. Možná právě pro tento pocit je jediné okno do pasáže zakryto barevným závěsem, aby ani paprsek, ani tón vnější kakofonie nepronikl do snového oparu restaurace.
Objevuje se číšník a s elegancí i citem pro práci s hostem – jako by infiltroval něco z oné úcty a respektu vlastních východním národům – servíruje předkrm. To, co v ustrojení interiéru jen náznaky připomíná dálnou říši, se plně projevuje v kuchyni. Čerstvá vařená medúza s jemně sekanou okurkou a rýžovým octem je atrakcí už na pohled. V porcelánové „džunce“ podávaná směs září barvami. Zeleň okurek – svěží a živá, jako by je právě utrhli někde na poli – převládá, ve vazké směsi se stejně výrazně prosazují svítivě červené proužky papriky. Kousky medúzy jsou prazvláštní, poloprůsvitná zlatavá hmota, na pohled trochu rosolovitá. Tahle neobvyklá kombinace je navíc ještě přelita poměrně hustým, až lepivým zálivem. Ani to nějak důrazně nevoní, všechen výraz se koncentruje do chuti pokrmu. Po požití sousto rozehrává šalebné a neobvyklé variace. Zprvu vede zelenina, okurky se tahají s paprikou, obojí ozvláštněno lehce navinulým akordem. To se do hry přidává octová, mírně olejovitá zálivka. Samotná medúza je překvapení za překvapením. Není rosolovitá, jak se zdá být. Zprvu tuhá odolává skusu, potom s lehkým lupnutím povolí – a nic. Zprvu není patrná žádná chuť, teprve po chvíli se objeví něco, co možná nejvíce připomíná „žádnou“ příchuť škrobových mejdlíček z časů mého dětství. Trochu nijaké, trochu přece jen se spíše latentním, těžko definovatelným výrazem. Zajímavý je ale dozvuk sousta. V něm se kupodivu před daleko důraznější „tah na branku“, který vykazuje přítomná zelenina, prodere kupředu právě ona mýdlovitá, téměř nepochytitelná chuť medúzy – ani nevím, jestli tomu lze říci maso – a opanuje závěr. Není to nijak dramatické, spíše jen tak nějak snové jako tanec rusalek v ranní mlze. Ale do detailu vyladěné, bez ostrých rohů, s dostatečným prostorem pro každý vstup a báječně vyznívajícím závěrečným taktem. I s krátkými „forte“ tóny zelené nati koriandru.
Jsa přesycen tmavého masa, rozhoduji se dnes pro mořskou stravu. Hlavní kantátou dnešní večeře jsou zelené mušle. Na kantonský způsob restované, s mladým česnekem a černými fazolkami. Servírované se stejnou pozorností a neservilním, navenek opravdovým zájmem o pocity hosta.
I tato krmě je malým obrazem. Ve schránách mušlí – s málo viděným barevným efektem, když ostrá zeleň okrajů ulity prorůstá do perleti a vytváří nečekaný neonově zářící efekt – se choulí srdíčka masa. Zlatavá s tmavým vnitřkem a opalizujícím leskem přelivu tvoří podstatu pokrmu. Dále se kulinářské hry zúčastní ještě proužky papriky – zelené a červené -, drcené černé fazolky, mladý česnek a další ingredience, zastoupené jen stopově.
Maso mušlí, tuhé a plné mořských vlivů, se hned zpočátku chopilo taktovky a ovládlo scénu systémem start – cíl, nikoliv ale uzurpátorsky, bez možnosti dát šanci ostatním. Van oceánu, změť solí a řas, kterou vložily tyhle zvláštní slávky, se obklopuje chutěmi papriky. Zelená je prostší, selská s charakterem pole, červená zas rozšafnější, panštější i jemnější. Vše podbarvuje jemná, nijak dryáčnická stopa česneku. Do závěru vnáší svůj part i zemitý, nepříliš důrazný, v druhém plánu však dominující vstup drcených fazolí spojený s pikantem šťávy. Vše je opět drženo pevnou rukou tak, aby se chutě nerozeběhly, nepohádaly, ale zahrály libý koncert. Což se podařilo.
Ač s „plnou nádrží“, nechávám se zlákat na dezert. Drcené sladké fazole ve sněhových koulích se nejvíce podobají našim langošům. Chutí však překvapují tím, jakou dvě prosté věci – fazole a vaječný bílek – dokážou sehrát etudu. Mleté, mírně přislazené fazole si ponechávají svou plnou, trochu fádní chuť a poddávají se vaječné – pro mne až příliš – převaze bílku. Nadýchaný obláček kupodivu není sladký, jen překvapivý.
Konečný účet ve výši 1095 korun nebyl málo. Nešlo o císařskou hostinu s vlaštovčími hnízdy či slavičími jazýčky a černými vejci. Ale servis téměř císařský byl a jídla odvedená s umem a péčí. Takto popatřeno lze částku považovat za odpovídající. Konečný soud je na vás.

Value for Money 8/10
Plus: bohorovný klid a vzácná péče
Minus: amatérské chyby ve vinném lístku

China Fusion
Galerie pasáže Světozor, Vodičkova 41, Praha 1
tel.: +420 224 946 268
e-mail: info@china-fusion.cz, www.china-fusion.cz

  • Otevírací doba: po-ne 11.00-23.00
  • Počet míst: restaurace 50, salonek 14
  • Druh kuchyně: čínská se záběrem do evropské
  • Přijímané platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina
  • Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česko, Francie, Chile, Itálie, Nový Zéland, Španělsko

Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 6 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 53 body ze 60

Všechny údaje uvedené v následující pasáži jsou přesným opisem jídelního a nápojového lístku. Případné chyby dokládají péči, jaká je věnována jejich úpravě.

Výběr z jídelního lístku:
Čirá polévka z ryby Tilapia s jemnými skleněnými nudlemi 80 Kč
Salát z čerstvých zlatých houbiček míchaný s jemně krájenými okurkami 130 Kč
Dušené čínské „Tofu“ s čerstvým krabím masem v keramické misce 380 Kč
Dušený nízký vepřový bok v sojové omáčce a medu podávaný v keramické misce 290 Kč
Zprudka restované nudličky z hovězí roštěné s chilli papričkami 360 Kč
Restované jehněčí s indickým kmínem na Mongolský způsob 480 Kč
Kuřecí steak smažený v mandlích s limetkovou omáčkou 390 Kč
Pečená kantonská kachna se švestkovou omáčkou – 4 porce 1480 Kč
Pečená sladkovodní ryba „yellow croaker“ na Cantonese style v omáčce ze sladkého octa se zeleninou 680 Kč
Pošírované tygří krevety s kari, kokosovým mlékem a čerstvým ananasem 390 Kč
Dušené sušené ploutve z žraloka v silném vývaru 1880 Kč
Cheese cake s nočkem čokoládového moussu a malinovou omáčkou 140 Kč

Výběr z vinného lístku:
Bouzy Pierre Paillard Grand Cru Brut millésine 1996 0,75 l 1980 Kč
Tramín červený výběr z hroznů 2003 ŠSV Velké Pavlovice 0,75 l 490 Kč
Lyric – Cape Riesling – Sauvignon Blanc – Chardonay 2003 Nederburg / Paarl 0,75 l 680 Kč
Chardonnay – Reserve Francisco Undurraga 2004 0,75 l 780 Kč
Sauvignon Blanc Mendoza Pascual Toso 2003 0,75 l 890 Kč
Moscato d‘Asti Zagara DOCG Piemont 2004 0,75 l 890 Kč
Baron de Ley Roseto Tempranillo 2004 0,75 l 540 Kč
Svatovavřinecké pozdní sběr 2003 Mikrosvín Mikulov 0,75 l 560 Kč
Paternia Banda Azul Rioja Crianza DOC 2001 0,75 l 620 Kč
Rubrato, Irpinia Aglianico IGT Campania 0,75 l 980 Kč
Merlot – Reserve Casablance Valley, Carmen 2001 0,75 l 990 Kč
Chateaunaf du Pape Chateau Cigognan 2000 0,75 l 1980 Kč
Chateau Larouge Sant Emilion Grand Cru 0,75 l 3980 Kč

Ohodnoťte tento článek
Diskuze