Menu Zavřít

DOSTALI POKUTU

17. 7. 2001
Autor: Euro.cz

ČEZ a MUS

Antimonopolní úřad odsoudil podnik ČEZ k desetimilionové pokutě. Tímto roz- hodnutím ze 2. ledna letošního roku se přiklonil na stranu Mostecké uhelné (MUS), která elektrárenskou společnost obvinila ze zneužití dominantního postavení na trhu s hnědým uhlím (EURO 51/2000). „Proti pokutě se rozhodně odvoláme, uvedl generální ředitel ČEZ Stanislav Svoboda s tím, že zákon o hospodářské soutěži neporušili. Odvolání mohou podat do patnácti dnů.

ČEZ loni od mosteckých dolů odebrala namísto plánovaných 9,7 milionu tun uhlí pouhých 5,5 milionu tun, zatímco odběry od konkurenčních hnědouhelných firem, Severočeských dolů a Sokolovské uhelné, zůstaly v původní výši. Elektrárenská společnos t postup zdůvodňuje tím, že v zemi prudce klesla spotřeba elektřiny, a tudíž i potřeba uhlí. Žádala proto těžební firmy o snížení odběrů i cen, Mostecká uhelná na tento návrh nepřistoupila.

BRAND24

Kontrakt na odběr uhlí v letošním roce ještě společnosti nedokončily, protože se nemohou dohodnout na přesných podmínkách případného postihu za nedodržení smlouvy. Obě firmy se totiž nyní přou o výši penále za loňský rok, ČEZ je ochotna zaplat it čtyři sta milionů korun, MUS tvrdí, že to má být až 1,1 miliardy korun. „Vedení společnosti současně předpokládá i podpis střednědobé smlouvy, uvedl mluvčí Mostecké uhelné Matěj Štětka. Ředitel Svoboda však již dříve zdůraznil, že podepisovat se nebudou dlouhodobější smlouvy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).