Menu Zavřít

DOKONÁNO JEST

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Chase Manhattan a J. P. Morgan

NEW YORK (Reuters) – Americké banky Chase Manhattan a J. P. Morgan & Co. dospěly do cíle. K poslednímu dni loňského roku vytvořily společnost pod názvem J. P. Morgan Chase & Co.

Fúze byla završena poté, co skončila výměna 3,7 akcie nového subjektu za jednu akcii J. P. Morgan. S cennými papíry spojené banky se začalo minulé úterý obchodovat na newyorské burze.

Chase Manhattan, trojka v bankovním sektoru Spojených států, se dohodla na koupi americké pětky J. P. Morgan za zhruba třiatřicet miliard dolarů loni v září. Cílem operace je vytvoření silného finančního ústavu s globální působností a schopnost úspěšně soutěžit s významnými investičním ústavy na Wall Street, jako jsou Merrill Lynch či Goldman Sachs.

Kombinovaný bankovní ústav bude disponovat bilanční sumou asi 660 miliard dolarů. Banka se bude kromě komerčního a drobného bankovnictví angažovat v poradenství a dalších aktivitách investičního bankovnictví.

BRAND24

Chase a Morgan v polovině prosince oznámily, že očekávají ve čtvrtém čtvrtletí výrazně horší hospodaření, než jaké finanční trhy původně předpokládaly. Důvodem je nedobrá situace na kapitálových trzích světa. Banky ve společném prohlášení uvedly, že v důsledku chystané fúze budou muset propustit asi pět tisíc zaměstnanců. Zvýšil se ale odhad úspor – sloučení má ušetřit až tři miliardy dolarů, zatímco první předpovědi hovořily o 1,9 miliardy dolarů. Mimořádné náklady, spojené s ukončením transakce, vyčíslily managementy obou domů na 1,2 miliardy dolarů. Ty budou postupně vykazovány v následujících dvou letech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).