Menu Zavřít

Dojde i na pohovory

9. 3. 2006
Autor: Euro.cz

Softwarové pirátství

BRAND24

PRAHA (oh) – Organizace Business Software Alliance (BSA), která sdružuje přední výrobce softwaru, vyhlašuje českým uživatelům nelegálních programů další válku. Nová kampaň, kterou BSA zahájila minulý týden, bude zaměřena zejména na snižování softwarového pirátství v malých a středně velkých firmách. „V průběhu března se obrátíme na zhruba deset tisíc společností, které hodláme dopisem informovat o rizicích využívání černého softwaru. Hodláme oslovit především majitele a jednatele firem, na jejichž hlavy stále více dopadá trestní zodpovědnost za nelegálně instalované programy,“ vysvětluje mluvčí BSA Jan Hlaváč a dodává: „Mnohdy je soud činí odpovědnými, aniž by se instalace či šíření ukradeného softwaru sami jakkoli účastnili.“
BSA hodlá manažery v rámci kampaně, pro kterou využije i rozhlas a internet, informovat o reálných rizicích, které jim hrozí, a o tom, jak se pirátství bránit. „Počítáme s tím, že v některých firmách dojde i na osobní schůzky, jakési pohovory s vedením. Za užívání nelegálního softwaru ale může být odsouzen v podstatě kdokoli od řadových zaměstnanců přes správce sítí až po management,“ říká Hlaváč.
BSA odhaduje, že pokud by míra softwarového pirátství v Česku klesla ze současných 41 procent o deset procentních bodů, bylo by v návaznosti na to v průběhu čtyř let vytvořeno téměř tři tisíce nových pracovních míst v IT a příjmy státního rozpočtu by vzrostly o 2,3 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).