Menu Zavřít

Dočasný útěk

28. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Ceny nemovitostí

BRAND24

Pražské realitní kanceláře tvrdí, že poptávka po objektech i jejich ceny a ceny pronájmů v zaplavených oblastech klesnou. Nejsou však jednotní v tom, jak dlouho bude pokles trvat.
Jednatel společnosti Reality Akropolis Daniel Krejča čeká, že dvaceti až třicetiprocentní pokles cen bytů v záplavových oblastech by mohl trvat půl roku či rok. Naopak majitel kanceláře Ráj nemovitostí Čeněk Hrdlička tvrdí, že ceny bytů, pozemků a chat v zatopených oblastech klesnou pro období dvou až tří let na polovinu. Generální sekretář Asociace realitních kanceláří Čech, Moravy a Slezska Petr Borůvka se domnívá, že se výkyvy dané zvýšenou poptávkou po bytech a komerčních prostorech ve výše položených oblastech projeví, ale dlouhodobé razantní zvýšení cen nepředpokládá. „Lidé se do postižených oblastí spíš vrátí,“ soudí a pokračuje, „Na Moravě se také vrátili. Zvednout se a prostě odejít ani nejde.“ „Navíc například v Praze jsou postižené lokality natolik zajímavé, že se budou realizovat taková opatření, aby se podobným katastrofám do budoucna zamezilo,“ dodává.
Následky povodní by mohly rozhýbat investiční výstavbu bytů. Již dnes se například projevila zvýšená poptávka o řadové domky v Rudné. Stejný trend se dá vysledovat také u obchodních a kancelářských prostor mimo záplavové území.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).