Menu Zavřít

Dobrou noc s lahví

13. 1. 2010
Autor: Euro.cz

Dva pozoruhodné projekty pro milovníky vína

Na dveřích hotelových pokojů jsou umístěny cedulky se jmény zvučných vinařství. Třeba Sonberk, Vino Hort, Vinselekt Michlovský, Nové Vinařství… V pokojových vinotékách jsou připraveny lahve s vinětami vinařství, přiloženy jsou i prezentace. Jako vklad do krásného dne si ke snídani můžete dát sklenku šumivého vína. Jenže nejsme na Moravě.
Komorní hotel rodinného typu mezinárodně srozumitelným názvem Pinot je situován pár kroků od Karlova mostu v Praze. Jeho partnery jsou výhradně moravská vinařství s jedinou slovenskou výjimkou, kterou je In Vino. Celkem mají hosté při objednání pokojů na výběr ze čtrnácti zajímavých moravských vinařství. Samozřejmě netřeba schovávat se k pijáckým orgiiím v pokoji, ve vinném baru nebo sklepě pravidelně probíhají řízené degustace.

Stačí říct Veronský dům
„Nemyslím si, že by do Prahy někdo jezdil za vínem. Ale město navštěvují lidé, kteří ho mají rádi. Mezi nimi chceme získávat klientelu,“ říká majitel Jan Horešovský. Svůj vztah k vínu nazývá poloprofesionálním. Má ho rád a rozumí mu, je degustátorem, pracuje však jako daňový poradce. V hotelu má skvělého spojence – prominentní sommeliérku Kláru Kollárovou, známou mimo jiné z působení v pražské restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise.
Pinot zdaleka nezačíná od nuly. Stačí říct Veronský dům nebo Lustermannský vinný sklep, které znalci již objevili ve starém domě v Míšeňské uličce a jež majitel na hotel Pinot přeměnil.
„Snažíme se především ukázat zvláštnost a vysokou kvalitu tuzemských vín. Pro řadu návštěvníků České republiky je často překvapující,“ poznamenává Horešovský. „V historickém prostředí prezentujeme vína spjatá s historií jako součást kultury,“ doplňuje Klára Kollárová. To poslední, co by chtěla, by bylo vnímat vinařský ostrůvek u Vltavy jako oázku, kam chodí jen znalci. „Aby si snad někdo nemyslel, že se tady scházejí jen lidé se sommeliérským certifikátem. Víno chceme přiblížit i těm, kteří se o něj do hloubky nezajímají a neovládají odbornou terminologii.“

BRAND24

Vinařova chalupa
Za ještě méně tradičním podnikatelským kouskem se vypravíme na Šumavu. Na milovníky vína myslí velkoobchodník s vínem Jiří Novotný, který pronajímá chalupu v Borových Ladech. Když asi před dvěma lety dostavoval dřevěnou chalupu, nemohl v ní chybět vinný sklep. Už jen proto, že v okolních restauracích a obchodech je výběr nic moc.
Jak to chodí ve vinařově chalupě? V uzamykatelných boxech, které jsou pro každý pokoj připraveny ve sklepě, jsou vína ve dvou cenových kategoriích, odpovídající maloobchodním cenám bez dalších přirážek. Domácí část reprezentují nejméně čtyři druhy ročníkových vín ze znojemského Znovína, zahraniční zastupují chilské vinařství Morande a argentinské Las Moras. „S konzumací je to různé. Moraváci si přivážejí vlastní zásoby. Naopak Němci si víno ještě odvážejí domů,“ porovnává Novotný. Náročnějším hostům může připravit vinotéku na míru. Kdo si zvykne na takový servis, může si objednat pravidelné zásilky i domů. Dobrý a příjemný byznys.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).