Dobrá zahrada

10. července 2017, 00:00 - Petr Holec
10. července 2017, 00:00

Il Giardino je smíchovskou oázou poctivé toskánské kuchyně Jak poznáte dobrou italskou restauraci? Mimo Itálii nejlépe podle toho, že do ní chodí jíst Italové, které nikdy neodbudete nějakou lacinou imitací. V podniku Il Giardino, patřícím ke smíchovskému hotelu NH Prague City, sídlícím ovšem v parku (odtud přiléhavý název Zahrada) nad ním, si proto můžete být jistí: oficiální hostiny tu pořádá i italský velvyslanec v Česku.

Avelvyslanci, jak známo, nebývají žádní fanoušci Jiřího Babici. Nejlepší jídlo apití mají v popisu práce.

Ví to dobře i oficiální šéfkuchař Il Giardina Emanuele Vallini, jenž vlastní restauraci v Toskánsku a Italové ho znají i z televize. Pro pražskou recepci italského velvyslance v Česku, jejímž hlavním oficiálním programem sice byly operní árie, jinak ale šlo o nekonečnou hostinu s vínem, si proto připravil špičkové toskánské menu. S ním mu jinak v běžném provozu v Il Giardinu pomáhá český šéfkuchař Daniel Bukowski, který zde na rozdíl od Valliniho vaří permanentně.

Výsledkem česko-italského šéfkuchařského aranžmá je pravověrná toskánská kuchyně tak, jak ji znáte i z Itálie: talíř neničí zbytečně komplikované kreace, které stejně často jen kamuflují nedostatek kuchařské tvořivosti. Prim místo toho hrají kvalitní suroviny, jež v Toskánku nemusíte moc hledat. Vallini kombinuje tradici s moderními gastronomickými postupy, aranžmá i prezentací jídla. Ostatně je Ital aví, že bez správné emoce žádné dobré jídlo nikdy neexistuje. Bez emoce máte jen fast food.

Maremma, drsná a stále populárnější toskánská oblast kolem Grosseta, má ve svém znaku divočáka, což vám o zdejší gastronomii hodně napoví. Snad nikde jinde neumějí s chuťově výrazným divočákem v kuchyni čarovat tak jako právě tady. I proto mi v Il Giardinu způsobilo takovou radost, když jsem v menu viděl jednoduše podávaný předkrm s kančím prosciuttem a salámem. Nic moc víc totiž nepotřebujete. Podobnou radost vám nicméně způsobí i jiný poctivě masový předkrm, La carne alla tartara di manzo Chianina. Chianina je toskánské plemeno a hovězí tatarák z něj je delikátní; maso je jemné, šťavnaté a vláčné a na talíři si klidně vystačí i samo. Il Giardino sice sídlí kousek od smíchovské křižovatky Anděl, jež v nás normálně vzbuzuje méně romantiky než Itálie, rušný Smíchov ale v podniku vůbec neucítíte; restaurace se nachází v klidném zeleném parku nad hotelem, kam se z recepce vyjíždí lanovkou.

Sedět můžete buď ve světlém prostorném interiéru, jehož styl vás hned nechá zapomenout na hektické město pod vámi, nebo na terase s grilem. Ten je ostatně součástí letního menu, protože jak „velká“ masa, tak i delikátnější mořské plody nikdy nechutnají tak jako čerstvě očouzené z grilu. A právě i ty patří k Maremmě stejně jako divočák, protože má i moře. Zkuste proto třeba zdejší grilovaná chapadla chobotnice, s níž se v Il Giardinu umějí vyrovnat pravověrně toskánsky.

Tedy perfektně, kdy maso není gumové, ale naopak křehké a plné chuti. Ale ještě zpět k Maremmě, kdysi zapomenuté oblasti plné komárů. Přilehlé vysoké hory znamenají, že místní perfektně ovládají i nám bližší hutnější jídla, než s jakými si vystačíte dole u moře -masová ragú. Paccheri s kachním ragú na červeném víně jsou přesně takové, jak je znám i z Maremmy: plné chuti a také šťavnaté, určitě ale ne těžké.

I tohle jídlo si samozřejmě žádá červené víno, které pro některé lidi nemusí být úplně letní. Pokud v létě radši pijete bílé, nabízí menu dost ryb, rizot i těstovin k lehčímu bílému. To ale nebyl při mé poslední návštěvě Il Giardina můj případ. Když jsem v jídelním lístku zahlédl steak z hovězí svíčkové, bylo rychle rozhodnuto: nic totiž není jednodušší a současně lepší než klasický steak s grilovanou zeleninou a sklenkou toskánského červeného.

A platí to i v Il Giardinu, kde mimochodem mají i systém na otvírání vín Coravin. K toskánskému steaku si tu proto můžete klidně dát jen sklenku toskánského Brunella di Montalcino, pokud se vám lahev zdá moc. Ale myslím, že nebude. V restauraci Il Giardino se totiž hoduje nebezpečně dobře. A nemusíte sem jen na večeři. K obědu mají denní menu a dělají tu i brunche. •

Ristorante Il Giardino

NH Prague City, Mozartova 1, Praha 5 T: 257 154 262 E: info@ristoranteilgiardino.cz www.ristoranteilgiardino.cz OTEVŘENO: 6.30-10.30 snídaně, 11.30-15.00 obědy, 18.00-23.00 večeře: 11.30-15.00 brunch, vybrané neděle

O autorovi| Petr Holec, holecp@mf.cz

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Prezidentské volby 2018: vše, co potřebujete vědět o druhém kole
7 důvodu, proč nevolit Miloše Zemana
Na co si dát pozor při vyplňování přehledu pro zdravotní pojišťovnu?
Kolik si odkládat na penzi?
7 důvodu, proč nevolit Jiřího Drahoše
Auta
Audi RS 3 je lidový supersport. Podívejte se, jak při…
Wankel od Mazdy míří jako generátor do autonomních elektromobilů Toyota
Nissan Design Europe slaví 15 let. Toto je 15 nejlepších aut, která zde vznikla
Mercedes končí s vidlicovými šestiválci. Přejde jen na ty řadové
Kvíz: Poznáte model auta jen podle fotky interiéru?
Technologie
Pohodlí je důležitější než bezpečnost. Dvoufázové ověření účtů používá jen 10 % uživatelů Googlu
GDDR6 bude rychlejší, než jsme čekali. Samsung uvádí čipy běžící na taktu 18,0 GHz
První Age of Empires se vrací po 20 letech. 4K remaster vyjde za měsíc a bude levný
Takhle budou za pár let vypadat hry. Unity je v nejlepší formě
Intel chystá samostatná GPU odvozená z čipů Tiger Lake a Alder Lake. První za dva roky?
Hry pro příležitostné hráče