Menu Zavřít

Do ztracena

17. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

BRAND24

PRAHA (pp) – Šance nizozemsko-indického LNM Holdingu získat Novou huť podstatně klesly, zjistil týdeník EURO. Pokud ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr bude respektovat závěry meziresortní komise, ponese v úterý 21. května na předsednictvo vlády zprávu o průběhu vyjednávání s četnými výhradami k návrhům LNM a doporučení na zvážení dalších nabídek, které se objevily. Výsledek jednání tak sice není označen přímo za neúspěšný, ale vyznívá do ztracena.
V kabinetu zřejmě nemá záměr prodat Novou huť Indům příliš velkou podporu. Dosud tuto variantu preferoval především ministr financí Jiří Rusnok, prosadil exkluzivní formu vyjednávání. Nyní - jak říkají informace, které získal týdeník EURO - se jeho názor změnil.
Exkluzivita pro vyjednávání s LNM platí až do konce května. Je však pravděpodobné, že k převratnému vývoji nedojde. Druhá vylepšená nabídka totiž nedosáhla požadovaných parametrů. Závazek k investicím v Nové huti je stále na úrovni třetiny současných odpisů. Indové požadují pětileté daňové prázdniny počínající prvním ziskovým rokem a žádají opce na státní podíl v OKD a na Zemkův podíl v Železárnách Veselí.
Konkurenční nabídku podalo konsorcium CMC a Třineckých železáren, očekává se nabídka US Steel. Není vyloučeno že by oba zájemci úzce spolupracovali.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).