Menu Zavřít

Divoký sen o bance

11. 9. 2013
Autor: euro

Sociální demokraté před 15 lety spustili privatizaci českého bankovního sektoru a po třech pětiletkách to zřejmě vyhodnotili jako ukvapený čin. Jinak totiž lze jen těžko pochopit, proč se jim do volebního programu dostal projekt vytvoření standardní komerční banky vlastněné českým státem ze současné Českomoravské záruční a rozvojové banky. Ta sice, pravda, nyní moc aktivit nepředvádí, ale je skutečností, že malé a střední firmy dnes mají k bankovním službám přístup jako nikdy dříve.

Samozřejmě pokud jsou úspěšné a mají nějakou solidní historii. Pak se o ně bankovní domy přetahují a pokud někoho z drobných podnikatelů štvou poplatky, tak většinou stačí zahrozit, že půjde se svými účty o dům dál a ředitel pobočky přikvačí s nabídkou opravdu slušné slevy.

Tenhle plod ekonomické kreativity, který mohl vzniknout při dlouhém a náročném sepisování volebního programu někde ve sklípku na jižní Moravě, odkud se rekrutuje velká část současných elit ČSSD, může přinést jediné – solidní džob pro pár spolehlivých přátel Lidového domu, kteří budou financovat naše kamarády z mokré čtvrti, kteří se o naši stranu a vládu zasloužili nebo ještě zaslouží.

A že by si tam lidé chtěli vést účty a spořit na novou škodovku? Proč, když pojištění bude tak jako tak muset být stejné jako v běžných privátních bankách, které na rozdíl od ČMRZB mají slušnou pobočkovou síť a s těmi poplatky také něco dělají, byť jim to jde dobře.

S úplně stejnou logikou by bylo možné navrhnout ČSSD, aby do svého programu zapracovala státní telekomunikační firmu, obchodní řetězec či lékárenskou síť. To, že stát opravdu není a nikdy nebude dobrým podnikatelem, platí a platit bude. Jakkoli si stále levější levice myslí, že to tak není.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Veselé časy předvolební

Klausovo nespasení pravice

BRAND24

Bohuslave, jak hluboko jsi klesl

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).