Menu Zavřít

DIVADLO NABÍRÁ OBRÁTKY

13. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Elf Aquitaine

Manila ( Reuters) – Pařížský soud na počátku minulého týdne přerušil projednávání skandálu kolem ropné společnosti Elf Aquitaine. Do této aféry je zapleten i bývalý ministr zahraničí vlády prezidenta Mitteranda Roland Dumas (EURO 4/2001). Přerušení následuje poté, co se podařilo nalézt a zatknout jednoho ze sedmi obžalovaných – Alfreda Sirvena.Tento muž byl druhou nejvýše postavenou osobou ve společnosti Elf Aquitaine v době, kdy docházelo k pochybným finančním tokům mezi firmou a ministrem Dumasem. Dosud byl Sirven souzen v nepřítomnosti, nyní byl však zatčen na Filipínách. Po převozu do Frankfurtu ho zadrželi Němci, protože je podezřelý z úplatkářství při prodeji východoněmecké rafinerie Leuna francouzské společnosti Elf Aquitaine.

Vše nasvědčuje tomu, že kauza je podstatně komplikovanější, než se původně podle obžaloby zdála. Do aféry možná bylo zapleteno mnohem více lidí, a tak se podle francouzského tisku dá čekat ještě hodně překvapujících objevů. Francouzský tisk hovoří o jednom velkém divadle.

BRAND24

Obžaloba tvrdí, že ministr Dumas přijímal prostřednictvím své milenky Christine Deviers–Joncourové úplatky za to, že podpoří prodej francouzských fregat na Tchajwan. Obchod se opravdu v roce 1991 uskutečnil a Christine Deviers–Joncourová dostala od Elf Aquitaine zhruba šedesát šest milionů franků. Dumasovi milenka dávala například antické sošky, ručně vyráběné boty a mnoho dalších předmětů za nemalé sumy. Roland Dumas ovšem tvrdí, že nevěděl, odkud jeho milenka peníze na tyto dary bere, a pouze předpokládal, „že si na novém místě polepšila .

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).