Menu Zavřít

Děripaska opět útočí

22. 8. 2008
Autor: Euro.cz

PPF Investments

Kolem ruské pojišťovny Ingosstrach je opět rušno. Nejbohatší ruský podnikatel a zároveň většinový akcionář Ingosstrachu Oleg Děripaska pokračuje ve své snaze vyšachovat z pojišťovny firmu PPF Investments (PPFI). Ta v Ingosstrachu ovládá 38,5 procenta. Děripaska se prostřednictvím svých lidí obrátil na neznámý soud, který pozastavil výkon akcionářských práv PPFI. Z toho důvodu se jí nepodařilo prosadit na červnové valné hromadě své zástupce do dozorčí rady, ačkoli na to měla plné právo. Zatím není jasné, jaký soud a o čem rozhodoval. PPFI se proto obrátila na arbitrážní soud, aby prohlásil valnou hromadu za neplatnou. Firma, jež spravuje prostředky nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, navíc uveřejnila inzerát v listu Izvestija. Ten vyzývá ruské soudce, aby pomohli najít původce rozhodnutí. Podle některých komentářů se ale PPFI snaží spíše upozornit na to, že takovéto praktiky připomínají divoký kapitalismus, který Rusku vládl v devadesátých letech. Utajená rozhodnutí soudců bez možnosti obrany nebyla tehdy žádnou výjimkou.
Opakuje se tak scénář z loňska, kdy se Děripaska snažil vystrnadit PPFI z pojišťovny tím, že na valné hromadě bez přítomnosti Kellnerových lidí prosadil navýšení kapitálu. Spor mezi Děripaskou a Kellnerem trvá téměř rok. PPFI ale nevylučuje, že svůj podíl v ruském Ingosstrachu nakonec prodá. Problém však tkví v tom, že se s Děripaskou nemohou shodnout na celkové hodnotě pojišťovny. Ve hře je i to, že by svůj podíl prodal Děripaska. Dalším zádrhelem je, že ani jedna ze stran se příliš nechce vzdávat přístupu na lákavý ruský pojistný trh, který meziročně sprintuje vzhůru tempem v řádech desítek procent. (Více viz Korporátní válka v přímém přenosu na str. 72–74.)

BRAND24

BOX
Nekončící spor
Téměř čtyřicetiprocentní balík akcií druhé největší pojišťovny Ingosstrach získala PPFI s italskou Generali přes společně ovládané firmy od ruského boháče Alexandra Mamuta loni na jaře. Cena transakce se odhaduje někde okolo dvaceti miliard korun. Majoritní vlastník Ingosstrachu Oleg Děripaska nové partnery od začátku odmítal. První úder zasadil hned na podzimní valné hromadě, na niž nebyli zástupci PPFI přizváni. Děripaska se navýšením kapitálu Ingosstrachu pokusil rozředit podíl PPFI na necelých deset procent. Arbitrážní soud ale závěry valné hromady letos v létě zrušil. Nyní míří obě strany opět před arbitry. Kvůli členství v dozorčí radě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).