Menu Zavřít

Den D: 8. červenec

26. 6. 2009
Autor: Euro.cz

Orco

BRAND24

Americká investiční společnost Colony Capital získala práva na úpis akcií realitní firmy Orco Property Group v hodnotě kolem 80 milionů eur, což odpovídá přibližně dvěma miliardám korun. Podíl investora v Orku by neměl překročit třicet procent. Šéf Orka Jean-Francois Ott uvedl, že firma by v rámci navýšení kapitálu mohla od společnosti Colony a nynějších akcionářů celkově získat až 140 milionů eur. Dluhy společnosti se pohybují kolem 1,6 miliardy eur (téměř 42 miliard korun). O tom, zda transakce skutečně proběhne, rozhodne valná hromada, která se bude konat 8. července v Lucembursku. Schvalování ale zcela jistě nebude hladké. Proti je totiž sdružení akcionářů SOS Orco, které dle svých prohlášení zastupuje až čtrnáct procent podílníků.
Největší akcionář Orka, tuzemská investiční společnost Prosperita, nejnovější zprávy o jednání s firmou Colony Capital přivítal. Firma nyní v Orku kontroluje dle databáze Čekia 6,6 procenta akcií. Prosperita přijala nabídku Orka na dvě křesla v řídícím týmu firmy. Jedno křeslo ve vedení by měl získat také další akcionář, kterým je s 2,66 procenta akcií podnikatel Martin Burda.
Proti dohodě se společností Colony Capital je sdružení drobných akcionářů SOS Orco. „Toto oznámení chápeme v podstatě jako krach proběhlých rozhovorů, neboť se nyní začíná hovořit o naprosto jiných podmínkách, za kterých je Colony Capital ochotná vstoupit do společnosti Orco,“ uvedl předseda sdružení Luboš Smrčka. SOS Orco chce na nadcházející valné hromadě usilovat o Ottův odchod. Prosperita mu naopak vyjádřila podporu. Sdružení drobných podílníků pochybuje také o formě, v níž by měla společnost Colony Capital do Orka vstoupit. Nejde prý o upsání klasických akcií, ale takzvaných warrantů, což je právo získat v budoucnosti akcie za předem danou cenu.
Zdrženlivě komentují dohodu i analytici. Její podmínkou je úspěšná restrukturalizace dluhu v rámci soudní ochrany. Všichni současní akcionáři Orka dostanou možnost podílet se na navýšení kapitálu při stejné ceně v rozsahu odpovídajícím jejich současným podílům.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).