Menu Zavřít

Darjanin skončil

7. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Česká filharmonie

BRAND24

Ministr kultury Václav Riedlbauch v pátek odvolal ředitele České filharmonie (ČF) Vladimíra Darjanina. Ten vedl nejznámější tuzemské hudební těleso necelý rok a ve funkci vystřídal právě Riedlbaucha. Jako důvod odvolání ministr uvedl nejasnosti v hospodaření i v rozpočtu na rok 2011, Darjanin dle něj není schopen filharmonii řídit.
Dle Darjanina je jádrem sporu s největší pravděpodobností obsah zprávy o auditu hospodaření ČF, kterou objednal hned po nástupu do funkce v létě 2009. Audit poukazuje na několik závažných pochybení v hospodaření filharmonie v době, kdy byl v jejím čele Riedelbauch. Darjanin zprávu v souladu se služebním postupem předložil ministerstvu a dodnes je za to prý „shora“ kritizován a napadán.
Ministerstvo od počátku Darjaninova působení považovalo jeho angažmá v obchodních společnostech podnikajících v kultuře, zejména provozování festivalu Dvořákova Praha, za střet zájmů, Darjanin s odkazem na právní rozbor nikoli. Za svého šéfa se postavila většina členů orchestru i Umělecká rada České filharmonie.
Do vypsání řádného výběrového řízení by mohl být dočasným vedením orchestru pověřen hudební pedagog, publicista a bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč, kterého dle agentury ČTK ministerstvo s nabídkou oslovilo.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).