Menu Zavřít

Další úspěch v arbitráži

13. 6. 2008
Autor: Euro.cz

Petrof

BRAND24

Královéhradecký výrobce světoznámých pian Petrof si připsal další úspěch ve sporu s americkou obchodní firmou Geneva International Corporation (GIC). Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR a Agrární komoře ČR rozhodl, že Petrof loni vypověděl dlouholetou smlouvu s GIC na prodeji pian v Americe oprávněně a nároky GIC na náhradu škod zamítl. Výhra dává Petrofu dobré předpoklady k vítězství v obdobném sporu v USA, uvedl minulý týden právník Petrofu Pavel Vidura.
Petrof je zatím ve sporech s GIC úspěšný. Loni v říjnu vyhrál arbitráž o 134 182 dolarů ve sporu o odebrané a nezaplacené nástroje za rok 2006. Úspěšně také odvrátil návrh na konkurz, který na něj podala GIC.
S rozhodnutím české arbitráže nyní Petrof pojede do USA, kde mezi oběma firmami běží spor na práva užívat ochrannou známku Petrof v USA. „Soud v USA zatím nerozhodl, protože čekal na výsledek české arbitráže,“ řekl Vidura.
Vznik Petrofu sahá do roku 1864. Firma prožila nejtěžší období v roce 2004, kdy jí banky obstavily účty a podnik lidem krátce dlužil výplaty. Společnost pak propustila několik stovek lidí, prodala nepotřebný majetek, uzavřela pobočné závody a výrobu soustředila do Hradce Králové. Rodina Petrofů také před čtyřmi lety předala majoritní podíl ve firmě do rukou Zuzany Ceralové-Petrofové z páté generace rodiny Petrofů. Díky sníženým nákladům se firma po ztrátě 76 milionů korun v roce 2004 v následujících dvou letech vrátila do mírného zisku v řádu milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).