Menu Zavřít

Další ombudsman

6. 12. 2002
Autor: Euro.cz

Finanční arbitr

BRAND24

PRAHA (flp)- Instituce finančního arbitra, který bude dohlížet na to, jak řeší banky spory se svými klienty, začne fungovat od ledna příštího roku. Týdeník EURO zjistil jména kandidátů, z nichž jeden se stane „ombudsmanem“ pro platební styk.
Česká národní banka (ČNB) navrhuje společně s Českou bankovní asociací (ČBA) a Sdružením pro platební karty Parlamentu – jenž o arbitrovi bude tento týden rozhodovat – Otakara Schlossbergera. Pozadu nezůstaly ani Česká konsolidační agentura (ČKA) a Hospodářská komora (HK) – obě instituce navrhují stejného uchazeče Petra Scholze. Kandidáta Romana Jandu prosazuje Sdružení pro ochranu spotřebitelů.
Schlossberger v současnosti působí v bance Raiffeisen, v níž je ředitelem odboru platebního styku. Současně zastává i post předsedy Komise pro platební styk a platební instrumenty. Petr Scholz pracuje na ministerstvu financí, kde je zástupcem ředitele odboru Finančního trhu a bankovnictví. Roman Janda je členem Republikového výboru Sdružení pro ochranu spotřebitelů.
Finanční arbitr by měl být nezávislý odborník, který rozhoduje o všech sporech mezi finančními domy a jejich klienty, s výjimkou převodu plateb, jejichž výše přesáhne 50 tisíc eur. V pravomoci ombudsmana pro platební styk - jak se tato funkce také nazývá - je například možnost udělení pokuty až do výše milionu korun či posouzení případů, které neprojednal soud. Arbitra volí sněmovna na funkční období pěti let a jeho působištěm bude budova ČNB.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).