Menu Zavřít

DALŠÍ FUNKCE PRO ČSSD

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

S t á t n í     i n f o r m a č n í     s y s t é m

Dočasným šéfem Úřadu pro státní informační systém (ÚSIS) by se měl stát pražský zastupitel za ČSSD Karel Berka (58), který neú-spěšně kandidoval letos v parlamentních volbách. O jeho jmenování rozhodne vláda 26. 10. 1998. Svoji novou funkci by však měl zastávat pouze do doby, než na ni vláda vypíše nové výběrové řízení. Z titulu svého úřadu bude zároveň sekretářem Rady pro státní informační politiku, které předsedá místopředseda vlády Pavel Mertlík. Berka v posledních letech tvrdě kritizoval způsob privatizace SPT Telecom.

Úkolem ÚSIS je sbírat veškeré dostupné informace a co nejlevněji je nabízet občanům. Například při podání žádostí o státní podpory a příspěvky by díky ÚSIS měly být státní úřady schopny samy vyhledat potřebné údaje, podle nichž by výše dávek byla vyměřena. Obecně by uvedený úřad měl přispět k omezení nutnosti přímé komunikace s úřady a snížení nebezpečí korupce. Od roku 1990 se však na ÚSIS proinvestovalo zhruba 50 miliard korun, čemuž ale akceschopnost této instituce neodpovídá. Proto musí jednotlivá ministerstva vynakládat na vlastní informační systémy dalších deset miliard korun ročně.

BRAND24

Berka tvrdí, že to má svoji výhodu; státní úřady jsou již vybaveny nutnou technikou a peníze nyní půjdou do školení lidí. „Umění ovládat počítače je u úředníků hlavní problém, tvrdí Berka. „Buď Česká republika a její občané budou vzdělaní, budou členy informační společnosti a ČR bude konkurenceschopná, nebo nám ujede vlak a budeme v podstatě montážníci nějakých náhradních dílů, prohlásil Berka, který počítá s dohledem na ochranu tajných a osobních dat. Samostatný kontrolní úřad by podle něj měl řídit odborník z řad opozice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).