Menu Zavřít

Daleko od stromu

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Pozor, změna! Notebook Dellu již pamatuje i na hry

Počítače Michaela Della slouží především k práci. Dellův úspěch spočívá hlavně v propracovaném servisu, který je v současné chvíli asi nejlepší na světě. Jedovaté komentáře občas zdůrazňují, že u těchto počítačů je to obzvlášť třeba. Ovšem opak je pravdou. Delly mají dobře vyřešené chlazení, což je vzhledem k životnosti komponent jedním ze zásadních ukazatelů, a počítače jako takové jsou sestavené z kvalitních dílů. Bleskový servis on site je už jen ujištěním, že kdyby se přece něco stalo, firma se rychle postará o nápravu.
Dříve neobvyklé spojení Dellu a multimédií, nebo dokonce her, dostává nyní ale reálné kontury. Testovaný notebook XPS M1210 je nástupcem populárního Inspironu 710. Kromě ovládání audio a video přehrávače tlačítky na přední hraně počítače je navíc vybavený i výkonnou 3D grafickou kartou a web kamerou. To notebook definuje coby zábavní kousek, který je spíše než pro manažery určen do rukou jejich starších dětí a studentů. Přesto, nebo spíše právě proto patří XPS mezi velmi výkonné počítače, přičemž je ve své velikostní a hmotnostní kategorii možná i nejvýkonnější na trhu. Jen v názvosloví dělá Dell chybu. Přestože je XPS velmi lehký a dobře mobilní, nazývat dvoukilový přístroj ultrapřenosným ve chvíli, kdy na trhu jsou notebooky o váze méně než kilogram, je příliš odvážné.
Jako multimediální stroj musí dell i vypadat. XPS se nepodobá žádnému jinému dellu, který se právě nyní prodává, a to je dobře. Kromě příjemného vzhledu je počítač i originální, což jeho cílová skupina jistě oceňuje. Design, založený na černém obalu, kontrastujícím se stříbrně provedenou klávesnicí a rámečkem displeje, je poměrně povedený. Jedinou drobností, která se mu dá vytknout, je kurzorový kříž, jenž leží zhruba o jeden centimetr pod blokem klávesnice. Při psaní uživatel často nechtě zavadí o jednu ze šipek a nastane problém. Esteticky příjemný je i pohled na tyrkysově modré ledky u ovládání přehrávače. Dell ovšem až na zmíněné kurzorové klávesy zachovává kombinaci příjemného a zároveň profesionálního vzhledu.
Tělo přístroje vyrobené z hořčíkové slitiny znamená zvýšenou odolnost. Víko displeje se neprohýbá a LCD panel ochrání před menšími nárazy nebo méně šetrným zacházením. Byla by ale tragédie myslet si, že jakmile je počítač oplechovaný, stává se z něj automaticky pancéřovaný kus. Hořčíková slitina zamezí poškození notebooku při nárazu do hrany stolu nebo při pádu na zem, a to ještě pouze ve vypnutém stavu. Zavřené víko nedrží žádné zámky, k dispozici je pouze samosvorný kloub. Tento koncept se mi zdá lepší než uzamykání nějakým patentem, protože počítač se dá otevřít pohodlně jednou rukou. Po poměrně dlouhých zkušenostech navíc mohu zodpovědně tvrdit, že bezzámkový systém, založený pouze na samosvorném kloubu, se ani za dlouhý čas lidově řečeno „nevylágruje“. Tedy v provedení od kvalitního výrobce.
Výkon XPS je opravdu skvělý. V kategorii dvanáctipalcových notebooků nemá konkurenci a hravě strčí do kapsy i většinu sedmnáctipalcových. Tam, kde by člověk přemýšlel o procesorech s ultranízkým napětím, Dell nasazuje výkonnou 3D grafickou kartu a dvougigahertzové dvoujádrové pentium. Výsledek je jasný, XPS není žádné ořezávátko na ruční pohon, bez problémů dokáže výkonem nahradit odhadem sedmdesát procent stolních počítačů v českých kancelářích.
XPS je dobře vybavený, i co se týče konektivity. Alespoň v dané kategorii čtyři USB porty nemá leckterá „sedmnáctka“. Pominu-li povinné Wi-Fi, testovanému notebooku chybí Bluetooth. Bez této komunikační technologie si nedovedu soudobý počítač už prakticky ani představit. Nemít v počítači Bluetooth je jako nemít řidičák na ručně řazenou převodovku. Omluvou Dellu budiž takřka stoprocentní konfigurovatelnost všech počítačů, které prodává, takže doplnit nutný čip je jen otázka několika stokorun. Za zmínku stojí dvojice audiojacků, které umožňují připojit dvoje sluchátka. Obzvlášť to přijde vhod na cestách, kdy se na DVD mohou dívat pohodlně dva lidé a nerušit okolí. Solidní webkamera na víku displeje je už jen vyvrcholením přehlídky komunikačních prvků.
K jednoznačným pozitivům počítače patří (vzhledem k výkonu) také tříhodinová výdrž baterie a dokonalý zvuk reproduktorů. Klasické notebookové chrčáky se na XPS opravdu nechytají, podobnou kvalitu jsem slyšel pouze u Umaxu s pětikanálovým zvukem. XPS je prostě skvělý stroj, velmi dobře sladěný a velmi výkonný. Rozhodně stojí za vyzkoušení.

BRAND24

klady
• výkon
• grafická karta
• design
• konektivita
• výbava
• displej
zápory
• kurzorový kříž
• při maximálním výkonu griluje stehna
tabulka
Dell XPS M1210
cena: 55000 s DPH
Intel Core Duo Processor T2300E (1.66GHz/667MHz FSB/2MB Cache)
displej: 12.1“ WXGA (Widescreen 1280×800) display with TrueLife (glossy display)
operační paměť: 1 GB (667MHz DDR2 SDRAM)
disk: 60GB
grafická karta 256MB NVIDIA GeForce Go 7400 TurboCache
Optická mechanika: DVD+/-RW DL
Baterie Options: 6-článková Li-Ion
hmotnost 2 kg
rozměry 301x221x27

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).