Menu Zavřít

Cukrová kulišárna

6. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Ústavní soud

CONTENT24

PRAHA (bor) - Ústavní soud ČR (ÚS) odročil na neurčito projednávání stížnosti skupiny poslanců ODS na vládní nařízení upravující trh s cukrem a kvóty pro cukrovary. Rozhodnutí soudců z minulého čtvrtka přesto chápe poslanec ODS Miloslav Kučera jako vítězství. Hrozilo totiž, že ÚS řízení rovnou zastaví. Přesně takový postup požaduje vláda, která krátce před koncem minulého roku přijala nové nařízení, jímž napadený předpis zrušila. Tento úhybný manévr se kabinetu již jednou vyplatil. Učinil tak v roce 2004, kdy Ústavní soud musel konstatovat, že nemůže ze zákonných důvodů rozhodovat o normě, která pozbyla platnosti. Tentokrát podali poslanci ODS ještě před jednáním soudu návrh na změnu petitu stížnosti, tedy žádost, aby soud rozhodoval o čerstvém vládním nařízení. ÚS dal ve čtvrtek účastníkům řízení, jednímž z nich je úřad ombudsmana, desetidenní lhůtu, aby se ke změně petitu vyjádřili. „Kabinet se opět pokusil vyhnout rozhodnutí soudu tím, že pouze přečísloval napadené nařízení. Odročení nám dává naději, že soudci nepřipustí precedens jak se vyhýbat jejich verdiktu,“ uvedl poslanec Kučera. Počínání vlády odsoudil i europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL). Její aktivitu dva týdny před jednáním soudu označil za narušení rovnováhy mezi mocí výkonnou a soudní, které by v evropském soudnictví nebylo možné.
Přestože byl nový vládní materiál upravující trh s cukrem projednán ve zkráceném připomínkovém řízení, ministerstvo zemědělství (MZE) tvrdí, že časová shoda s jednáním soudu je zcela náhodná. Vydání nového předpisu místo úpravy napadeného nařízení si prý vynutily zásadní změny potřebné pro soulad české legislativy s evropskou regulací. „Přijetí nové úpravy urychlilo nařízení Evropské komise z 30. září minulého roku o dočasném snížení kvót členským zemím, tzv. deklasifikace, následkem přebytku cukru na trhu EU,“ uvedl Jiří Felčárek z odboru komunikace MZE. Europoslanec Březina tvrdí, že ministerstvo argumentuje velmi účelově. „Pokud vláda vydržela nereagovat od září, mohla ještě měsíc počkat. Jinak má nový předpis téměř stejné důsledky jako ten zrušený,“ dodal.
Podstatou sporu, jenž má ÚS řešit, je rozdělení kvót na výrobu cukru, které považují za nespravedlivé pěstitelé řepy a některé cukrovarnické společnosti. Ústavní soud už v minulosti způsob regulace trhu s cukrem na návrh zákonodárců ODS dvakrát zrušil. Loni již uspěly u pražského městského soudu se svými stížnostmi dvě cukrovarnické společnosti, které napadly rozdělení takzvaných rezervních kvót na výrobu cukru. Kvůli údajně diskriminačnímu rozdělení kvót vede společnost Eastern Sugar proti České republice arbitráž.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).