Menu Zavřít

ČTYŘI LICENCE PRO DVA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

UMTS

Paříž (Les Echos) – Do francouzského státního rozpočtu nepřitečou očekávané miliardy z prodeje licencí na provoz třetí generace mobilních sítí UMTS. Minulý týden ze soutěže o přidělení frekvencí totiž odstoupil další horký kandidát, Bouygues Telecom. Odmítl zaplatit 32,5 miliardy franků, tedy cenu, kterou určil francouzský stát. Ze čtyř původně přihlášených uchazečů o čtyři licence teď zůstávají pouze dva: Orange (součást France Télécomu) a SFR (telekomunikační divize Vivendi Universal). Před dvěma týdny oznámil další horký kandidát, konsorcium Suez Lyonnaise de Eaux a španělské Telefóniky, že o licenci zájem mít nebude. Cena se jeho vedení také zdála přemrštěná. Francouzský stát tak nedostane 65 miliard franků, s nimiž počítal pro důchodový systém.

Bouygues, jeden ze současných tří francouzských operátorů GSM, se neobává, že zůstane za pár let pozadu za svými konkurenty. Tvrdí, že bude schopen poskytovat ve své stávající síti obdobné služby jako jeho konkurenti v sítích, za které vydají miliardy.

Francouzi zvolili pro výběr operátorů na provoz sítí 3G soutěž krásy. Již v létě se počítalo s tím, že za licence utrží zhruba polovinu toho, co v jejich dražbách Němci. Francouzský ministr financí Laurent Fabius minulý týden uvedl, že na dvě přebytečné licence vláda vyzve další kandidáty, aby podali nové nabídky. „Tato výzva k podání nabídek bude založena na srovnávacím výběru a bude muset vzít v úvahu rovnost podmínek, především finančních, ve vztahu k současným dvěma hráčům, uvedl Fabius. Francouzský telekomunikační úřad (ART) však vyzývá k tomu, aby se celé dosavadní řízení anulovalo a provedl se nový výběr. Za každou licenci by pak stát inkasoval nižší sumu, ale všichni kandidáti by zaplatili stejně. Podle právníků je však tato cesta velmi těžko průchodná. „ART nemůže prohlásit výběrové řízení za zmatečné, k tomuto kroku je oprávněna pouze vláda, tvrdí advokát Paul Tran Thiet z kanceláře Francis Lefebvre.

BRAND24

Zůstanou–li nakonec ve Francii licence pouze dvěma operátorům, zmrazí to konkurenci, shodují se experti. Francie byla poslední evropskou zemí, kde se licence udílely.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).