Menu Zavřít

Co to máš, má milá, za pasem?

29. 6. 2007
Autor: Euro.cz

Kdyby se vaio prodávalo za americké ceny, zájem by jistě byl

Takzvané UMPC neboli ultra mobile pc stojí na pomezí mezi nejmenšími notebooky a PDA. Dosahuje hmotnosti okolo půl kilogramu, má vysouvací velmi dobrý displej a téměř plnohodnotnou qwerty klávesnici. Známý ho dovezl z Chicaga a hned hlásil, že novinka má něco, co v našich zeměpisných šířkách není příliš obvyklé – SSD. Solid State Disc je zařízení nahrazující běžné pevné disky pomocí technologie flash pamětí, tedy stejných, jaké jsou ve fotoaparátu, mobilu nebo videokameře. Přínos této novinky je obrovský. Jednak mechanické díly jsou vždy citlivější na možná rizika poškození než flash. Dále roztáčení ploten disku vyžaduje pořádnou porci energie, což pocítíte na výdrži přístroje. Třetí velký klad této technologie je také zajímavý. Flash disky jsou podstatně rychlejší než ty klasické.
Samotný počítač je velmi těžké hodnotit. Sony má s řadou notebooků Vaio velký úspěch. Jsou sice relativně drahé, ovšem naprosto spolehlivé, výkonné a většinou i slušně vypadají. V případě sektoru UMPC sice Sony drží krok se standardy, ale v jedné věci poněkud pokulhává: v použitelnosti, a tím ve zdůvodnění, k čemu takou věc člověk vlastně potřebuje. Vlastník testovaného kousku argumentoval tím, že vláčet s sebou celý, byť malý notebook není pohodlné. Vaio lze prý v mobilním obalu připevnit k opasku jako nějaký veleobří mobil. Zřejmě existuje určitá skupina lidí, kteří by ve své profesi UMPC přímo využili možná i lépe než subnotebooky. Snad policisté, kteří by mohli prověřovat espézetky vozidel na tomto přístroji, protože notebook je v autě opravdu nepraktický. Pár příkladů, proč investovat do UMPC, by se tedy našlo.
Jiným problémem je ergonomie práce s ultramobilním počítačem tohoto druhu. Hlavním cílem zařízení je dostupnost internetu kdekoliv a kdykoliv. To se vaiu vcelku daří, lze jej připojit přes Wi-Fi, LAN i modem, včetně Bluetooth. Problém ale může nastat ve chvíli, kdy už připojeni jsme a chceme něco sdělit světu, například napsáním e-mailu. Rozměry displeje a klávesnice totiž uživatele téměř nutí pořídit si lupu a párátko. První proto, aby člověk po sobě přečetl, co napsal, to druhé aby jedním stiskem prstu nezmáčkl čtyři klávesy naráz. Totéž sice platí i pro PDA a smartphony, jenže většina PDA i smartphonů nestojí padesát tisíc a váží o řády méně než 460 gramů těžké vaio.
Existuje ale reálné, a dokonce velmi dobré využití podobného zařízení poněkud nepřímým způsobem. Jde o již testovaný koncept „podstatné vždy s sebou“. Myšlenka spočívá v tom, mít jak doma, tak v zaměstnání na stole pouze monitor, bezdrátovou klávesnici a myš. Samotný počítač majitel může přenášet mezi oběma destinacemi každý den. Stejně přece většina z nás stále tahá nějaký notebook. Výhodou číslo jedna je úspora prostředků za domácí počítač. Odpadává také nutnost pamatovat si, ve kterém počítači jsou jaká konkrétní data a nakolik jsou aktuální. A veškeré důležité soubory a informace stále nosíte u sebe. A dle kamaráda z Chicaga klidně na opasku.
V nouzi lze navíc zatnout zuby a použít vaio někde na cestě jako klasický notebook., což vaio zvládne s přehledem. Hardwarově jde o vyvážený počítač s dostatkem výkonu pro všechny kancelářské aplikace. Vzhledem k optimalizaci Windows Vista pro tyto typy notebooků na nich překvapivě svižně běhá i nejnovější redmondský operační systém. K tomu přispívá i už výše zmíněný SS disk, který rychlostně předčí své mechanické předky zhruba dvojnásobně. Má sice kapacitu pouhých 32 gigabytů, jenže pracovní počítač by neměl být skladištěm her nebo pochybného videa.
Samostatnou kapitolou je ovšem cena takového přístroje. Ten testovaný v plné sestavě s diskem SSD, nejrychlejším nízkonapěťovým procesorem a gigabytem operační paměti stojí ve Spojených státech něco málo přes 2200 dolarů. Tedy v přepočtu kolem padesáti tisíc korun. Dovedu si představit, že leckdo by o výše popsané přenositelnosti dat uvažoval, zvláště kdyby tak ušetřil řekněme dvacet tisíc za domácí PC. Marže českých prodejců vaia si ale moc servítky nebere. Spíše vyráží dech. V Česku strojek stojí 87 990 korun s DPH. Ještě že existuje eBay.

klady
vyvážená sestava
výbava
SSD rychlý disk

zápory
cena v ČR
ergonomie
chybí 3G

BRAND24

Sony VAIO UMPC
Displej: 4,5 palců 1024×600
Procesor: Intel Core Solo U1500
Čipset: Intel 945GMS
Grafická karta: Intel GMA950
Operační paměť: 1 GB DDR2-400
Pevný disk: SSD 32 GB
Paměťové karty: CF, Memory Stick Duo
WiFi Intel PRO/Wireless 3945ABG a Bluetooth, 10/100 Mbit LAN, 1× USB 2.0, 1× RJ45
Baterie Li-Ion akumulátor (2600 mAh, 7,4 V)
Rozměry: 14,8 × 10 × 3,6 cm
Hmotnost: 460 g
Operační systém: Windows Vista Business
Cena s DPH: 87 990 Kč (USA: 50 000 Kč)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).