Menu Zavřít

Co čeká české hlavy?

19. 11. 2010
Autor: Euro.cz

Věda a výzkum

Inteligentní software pro americkou armádu, výzkum retrovirů i unikátní zubní implantáty, jež jsou vyváženy do dvacítky zemí. Právě za takové počiny byli v devátém ročníku soutěže Česká hlava oceněni vědci, jejichž nápady „překročily“ české hranice. Národní cenu vlády převzal z premiérových rukou profesor Jan Svoboda z Ústavu molekulární genetiky AV ČR za přínos v retrovirologii a v boji proti rakovině či HIV.
Ke světové elitě dávno patří oceněný „krajánek“ profesor fyzikální chemie František Tureček z Washingtonské univerzity v Seattlu, jenž do USA odešel po roce 1987. Přesto sleduje diskuse o hodnocení české vědy. „Hodnocení musí být založeno na více faktorech. Pět jich vidím jako nejdůležitějších,“ řekl týdeníku EURO Tureček.
Za prvé by prý mělo být zohledňováno množství peněz, které vedoucí týmů dokážou sehnat z grantů, což je v USA jedním ze základních měřítek. Za druhé je to zhodnocení velikosti skupiny a jak velká část z ní dokáže uspět v grantových soutěžích, aby dokázala, že není živa toliko ze státní podpory. Za třetí jsou to akademické výstupy, publikace a patenty, hodnocené dle impaktů. „Čtvrtým faktorem by měla být schopnost prezentace výsledků; hodnotit se musí pozvánky zvenčí na mezinárodní konference, semináře, stáže,“ říká Tureček. A konečně pátým faktorem má být zhodnocení výuky, přednášky a výchova doktorandů.
Další z oceněných, profesor kybernetiky Vladimír Mařík z ČVUT, vidí budoucnost ve spolupráci výzkumníků s praxí. Jeho vizí je vybudování Českého institutu informatiky a kybernetiky: „Jedině takový institut může přitahovat vynikající studenty, budoucí osobnosti české vědy a průmyslu – budoucí české hlavy. A na jejich výchově se chceme podílet.“

BRAND24

České hlavy 2010
Národní cena vlády: prof. Jan Svoboda (objasnění životního cyklu retrovirů)
Invence (cena firmy Kapsch): prof. Vladimír Mařík a prof. Michal Pěchouček (kybernetika)
Patria (cena Veolia Voda): prof. František Tureček (fyzikální chemie)
Industrie (cena ministerstva průmyslu): firma Lasak (úprava zubních protéz)
Doctorandus (cena VZP): Jaromír Chalupský (rentgenové lasery)
Gaudeamus (cena Poštovní spořitelny): Markéta Růčková (historie)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).