Menu Zavřít

Čínské jaro

30. 12. 2003
Autor: Euro.cz

Škoda Holding

CONTENT24

PRAHA (foj) - Dodávky dvou turbín pro elektrárnu Shen-Tou finišují. „Škoda Energo v současné době dokončuje výrobu prvního ze dvou turbosoustrojí o výkonu 500 megawattů pro čínskou elektrárnu,“ informoval týdeník EURO tiskový mluvčí mateřské Škody Holding Karel Samec. Dceřiná společnost zahájila zkušební montáže a turbíny dynamicky vyvažuje.
Samec potvrdil, že vedení Škody Holding považuje včasné dokončení kontraktu pro Shen-Tou za prioritu. „Ve Škodě Holding byla přes vánoční svátky vyhlášena celozávodní dovolená. Výjimkou byli zaměstnanci ze Škody Energo, kteří mají na starosti dokončení dodávek pro čínskou elektrárnu. Ti museli pracovat na dokončení turbosoustrojí,“ řekl Samec.
Česká firma počítá s tím, že první dokončené zařízení pošle do Číny na jaře letošního roku. Do provozu má být předáno na přelomu let 2004 a 2005. O sedm měsíců později pak má být v Shen–Tou zprovozněno a předáno i druhé turbosoustrojí. Celková hodnota kontraktu se pohybuje kolem 2,6 miliardy korun.
Samec upozornil, že se nejedná o první kontrakty plzeňské strojírenské firmy pro Shen-Tou. Současným zakázkám předcházely v letech 1985 až 1987 dodávky čtyř turbosoustrojí, každého z nich o výkonu 210 megawattů. V roce 1992 až 1993 pak firma v tamní elektrárně zprovoznila další dva 500megawattové bloky.
Tržby Škody Energo, která zaměstnává kolem tisíce lidí, by za loňský rok měly dosáhnout zhruba dvou miliard korun. Firma má k realizaci připraveny zakázky za dalších téměř pět miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).