Menu Zavřít

Cílem boxu je k. o.

29. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Ruský mistr světa poskytl týdeníku EURO exkluzivní interview v předvečer souboje roku

(perex)
Sto padesát kilogramů a 213 centimetrů, jako vizitka to stačí. Nejmohutnější boxerský šampion Rus Nikolaj Valujev obhajuje v sobotu 7. listopadu mistrovský pás asociace WBA v těžké váze. Norimberk je na nohou, neboť duel je označován za událost roku, a to hned ze dvou důvodů. Vyzyvatelem je britský rohovník David Haye, který se nechal slyšet, že ruského obra knokautuje, což se zatím nikomu nepodařilo. A dále: vítěz dostane šanci vyzvat nekorunované krále současného boxu – bratry Vitalije a Vladimira Kličkovi, kteří jsou držiteli mistrovských pásů tří zbývajících hlavních rohovnických asociací (WBO, IBF, WBO).

(text 1)
Mediálně nejvděčnějším lákadlem zápasu jsou fyzické rozdíly mezi soupeři. Haye je o celých pětadvacet centimetrů menší a o téměř padesát kilogramů lehčí. Nelze se divit, že jeho produkční společnost Hayemaker Events využila křestního jména britského boxera a souboj pojmenovala David versus Goliáš.
„Davidovi stačil na rozdrcení Goliáše prak, já jsem přesvědčen, že má pravačka dokáže udeřit větší silou než kameny z Davidova praku,“ řekl Haye deníku The Guardian. Haye nebude snadným soupeřem ani pro borce, kterému se kvůli jeho tělesným proporcím dostalo přezdívek jako Beast from the East nebo Shrek. Haye je o osm let mladší a má za sebou zářivou kariéru v polotěžké váze, kde se mu podařilo stát se mistrem světa podle pravidel tří hlavních světových boxerských asociací. Když se mu nedařilo bez problémů udržovat hmotnost, rozhodl se přestoupit o váhovou kategorii výše; prý zkusí napodobit úspěchy americké boxerské legendy Evandera Holyfielda, který získal mistrovské pásy v polotěžké i těžké váze. Jenže v těžké právě číhají fenomenální borci z Východu.
Utkání v Norimberku poskytuje oběma soupeřům šanci napravit si reputaci, která v uplynulých dvanácti měsících poněkud utrpěla. Valujev naposledy vstoupil do ringu loni v prosinci v Curychu, kde se s Holyfieldem utkal o mistrovský pás asociace WBA. Přestože byl Rus vyhlášen vítězem, diváci protestovali a staronového šampiona vypískali. Následovaly petice, které dokonce donutily asociaci WBA k rozhodnutí, že nechá výsledek zápasu přezkoumat nezávislým panelem rozhodčích. Ke zveřejnění výsledků vyšetřování však nikdy nedošlo.
Více slávy Valujevovi nepřinesl ani jeho další souboj. Ten se měl odehrát v Helsinkách na konci května a vyzyvatelem ruského obra se stal Ruslan Čagajev, zatím jediný boxer, který Valujeva porazil a sesadil jej v roce 2007 z trůnu asociace WBA. Poté se však Čagajev zranil a stal se jen čekajícím šampionem s právem vyzvat úřadujícího mistra světa do poloviny letošního roku. Tím se mezitím stal znovu Valujev, a tak se měl Čagajev v Helsinkách utkat právě s ním. Místo s napětím očekávaného mače přišel šok – pouhý den před termínem byl zápas zrušen. Důvodem byl nález finských lékařů, že Čagajev je nositelem žloutenky typu B. Ozvaly se hlasy, že Finsko si jako místo pro vzájemné střetnutí vybral Valujevův tým záměrně kvůli tamním přísným lékařským pravidlům. Onemocnění prý poskytlo ruskému boxerovi vítanou záminku, aby se souboji s uzbeckým rohovníkem vyhnul. „Nikolaj Valujev je největší a nejtěžší zbabělec na světě,“ prohlásil dokonce šéf Čagajevovy boxerské stáje Universum Klaus-Peter Kohl. Že problémy se žloutenkou bylo možné překonat, potvrzuje i fakt, že Uzbek o pouhé tři týdny později nastoupil proti ukrajinské hvězdě Vladimiru Kličkovi na vyprodaném stadionu fotbalového klubu Schalke 04. Problém se žloutenkou přitom vyřešilo jednoduché očkování. A tento zápas, který naživo sledovalo 61 tisíc diváků, nás vrací k Davidu Hayemu. Právě britský boxer měl být totiž původním soupeřem ukrajinského šampiona, nicméně necelé tři týdny před konáním souboje svou účast zrušil kvůli údajnému poranění zad. Možnost boxovat s Kličkem byla nejdříve nabídnuta Valujevovi, ten odmítl z časových důvodů (více v rozhovoru s Valujevem) a šanci dostal nakonec Čagajev.
Peprné drama je tedy připraveno. Oba borci ještě nemuseli ani vstoupit do ringu a už se objevila emotivní prohlášení. „Valujev je spíše nestvůra vhodná pro cirkusovou show, která nějakou náhodou boxuje. Mluvil jsem s několika klukama, kteří s ním byli v ringu, a ti tvrdili, že první věcí, které si všimli, je strašný zápach. Také nejsem zrovna nadšený, že budu mít jeho mastné chlupy v obličeji,“ řekl na tiskové konferenci v Londýně Haye. Prohlášení lze považovat za promyšlenou strategii, jak Valujeva vyprovokovat a donutit jej během zápasu dělat chyby ze zlosti. „Vždycky se mi lépe boxuje, když je soupeř naštvaný. Chci, aby mě před zápasem nechtěl jen porazit, ale rovnou zabít,“ připustil Haye a vzápětí před novináři urazil hlavu Valujevově lepenkové maketě v životní velikosti. Zřejmě se inspiroval u dávné rohovnické hvězdy Mohammeda Alího, který podobně hrubými nadávkami častoval své soupeře, ať to byl George Foreman nebo Joe Frazier.
Hayeho strategie by však mohla být nebezpečná – ruský obr není zrovna borec, kterého by bylo dobré naštvat. Valujev je vášnivý lovec a rád chodí na medvědy a divoká prasata. Dokonce se vykládá historka, jak holýma rukama skolil v lesích poblíž Petrohradu kance, který ohrožoval jednoho z jeho psů. „Divočák se dostal moc blízko. Nemohl jsem použít pušku, riskoval bych, že to odnese i pes. Takže jsem použil svůj nůž. Nebylo to nic mimořádného. Občas se prostě něco takového stane,“ popsal střetnutí britskému tisku. Na Hayeho urážky však zatím reagoval spíše chladně a s odstupem.
Deset tisíc diváků naživo uvidí drama v norimberské aréně. „Lístky se prodávají rychle, určitě bude plno,“ řekl týdeníku EURO tiskový mluvčí Valujevovy boxerské stáje Sauerland Event Johannes Berendt. Ceny se pohybují mezi 15 a 500 eury. Program sobotního večera je ještě tajný, ale Berendt říká, že bude zahrnovat samozřejmě další souboje a mezi hosty se objeví řada celebrit i někteří bývalí mistři světa v boxu – přesné informace bude možné najít týden předem na internetové adrese Sauerland Event (www.boxen.com). Živý přenos zhlédnou diváci ve více než stovce zemí světa. V některých případech budou muset zaplatit – například britské Sky Box Office, jiné stanice jako německá veřejnoprávní ARD nabídnou souboj zdarma. A dokonce existuje šance, že zápas bude vysílat i některý z tuzemských kanálů – ještě minulý týden o tom Sauerland Event vyjednávala.

BOX – profil N. Valujev
Citlivý poeta s tatarskou duší
Nikolaj Sergejevič Valujev se narodil 21. srpna 1973 v Leningradě, dnešním Sankt Petěrburku. Jeho mimořádná výška se vysvětluje tím, že má po otci tatarské předky. Boxu se začal věnovat až ve dvaceti letech, předtím hrál vodní pólo, basketbal a házel diskem. V amatérském ringu absolvoval jen asi patnáct zápasů, největším úspěchem bylo druhé místo na mistrovství Ruska. V profesionálním boxu se prosazoval pomalu. S pravidelnými zápasy začal v roce 1996 a titul mistra světa v těžké váze dle pravidel asociace WBA získal až v roce 2005. O mistrovský pás přišel o dva roky později v zápase s Ruslanem Čagajevem. Poté se Čagajev zranil a Valujev si mistrovský pás WBA znovu vyboxoval loni v únoru právě v Norimberku. Kromě sportovní kariéry se věnuje i filmu. Zahrál si v německé komedii Sedm trpaslíků – Jeden les nestačí postavu obra a v ruském filmu Kamenná hlava někdejšího boxera, který při těžké autonehodě ztratil svou ženu i paměť. Snímek získal hlavní cenu na filmovém festivalu Okna do Evropy. Ve volném čase se Valujev, který dle vlastního prohlášení sní tři kilogramy masa denně, věnuje ženě, svým dvěma dětem a lovu. Také rád čte – kromě Lva Nikolajeviče Tolstého a dalších ruských klasiků nepohrdne ani Agathou Christie, Jackem Londonem či Arturem Conanem Doylem. Pro manželku Galinu prý dokonce skládá básně. Letos v létě dokončil studia na fakultě tělesné výchovy na státní univerzitě v rodném městě, a dokonce jako jeden z nejlepších letošních absolventů obdržel cenu od petrohradské primátorky.

Tabulka (ke společné fotografii):

David versus Goliáš

Haye Valujev
Výška (cm) 188 213
Váha (kg) 102 147
Celkový počet zápasů* 23 52
Počet výher 22 50
Počet výher KO 21 34
*Jen zápasy v profesionálním ringu.

Rozhovor s Nikolajem Valujevem

Haye musí zaplatit

(praporek)
Teatrálním uražením hlavy papírové figuríny s mojí podobou to můj britský soupeř přehnal, a nyní to v ringu musí pocítit.

(perex)
S Nikolajem Valujevem jsme vedli rozhovor telefonicky, během boxerova přípravného pobytu ve sportovním středisku Kienbaum nedaleko Berlína. Jde o špičkové centrum, které sloužilo již mistrům světa v atletice z NDR a po rozsáhlé modernizaci se zde němečtí sportovci připravovali například na olympiády v Atlantě, Sydney a Athénách.

Můžete popsat svou přípravu?
V srpnu a v září jsem trénoval v Rusku dvakrát denně šest dní v týdnu s důrazem na fyzickou přípravu. Dokonce jsem se nějaký čas připravoval s dvojnásobným amatérským mistrem světa a zlatým medailistou z Pekingu v těžké váze Robertem Cammarellem. Od počátku října trénuji přímo v Německu a věnujeme se hlavně cvičným zápasům. Nejdelší z nich trval devět kol a skončil knokautem soupeře. Nyní denně cvičím přibližně tři až čtyři hodiny, s trenérem jsme pracovali hlavně na obraně a pohybu po ringu.

Vaším soupeřem bude někdejší několikanásobný mistr světa polotěžké váhy David Haye, který nešetří na vaši adresu urážlivými výroky…
Haye nemá úplně svůj styl, snaží se spíše improvizovat. Proto mi pro sparingy trenér vybral boxery s rozdílnými koncepcemi boje, abych si toho co nejvíce vyzkoušel. A mým cílem je samozřejmě vyhrát. Zda se mi to podaří před limitem, ukáže až zápas. Každopádně ať si Haye říká, co chce, podstatné je, jak bude boxovat. Je zřejmé, že se snaží strhnout na sebe pozornost a vyprovokovat mě, proto tak vyvádí. Tomu rozumím, některé věci ale přehnal a z těch se bude zodpovídat v ringu. Přitom je zajímavé, že při setkání se mnou se vždy choval korektně a veškeré urážky jsem si přečetl až v novinách.

Prý jste řekl svému promotérovi Kalle Sauerlandovi, že uděláte vše proto, aby zápas skončil Hayeho knokautem…
Cílem boxu je knokautovat soupeře. Nicméně teatrálním uražením hlavy u papírové figuríny s mojí podobou to Haye přehnal, a nyní to musí pocítit.

Fanoušci boxu by chtěli vidět jednoho jediného mistra světa v těžké váze. Nyní pás asociace WBA držíte vy a zbylé tři hlavní pásy (asociace WBO, IBF, WBO) bratři Kličkovi. Jste ochoten se s nimi utkat v ringu?
Pokud od některého z bratrů Kličkových dostanu seriózní nabídku, tak se s jedním z nich rád utkám. Dosud oni o možném zápase jen hovořili, ale skutečná nabídka nepřišla. Naopak já jsem oslovil Vitalije Klička, abychom se letos utkali. On se však raději domluvil s Davidem Hayem na zápas na fotbalovém stadionu německého klubu Schalke 04.

Přesto po oznámení zranění Davida Haye vás Vitalij Kličko dle zpráv z médií oslovil jako možného náhradníka…
Haye odstoupil méně než tři týdny před konáním zápasu, v tak krátké době nebylo možné dostatečně se připravit. Pokud ale budou bratři Kličkovi souhlasit a dosáhneme seriózní dohody, jsem ochoten nastoupit kdykoliv.

Už je Vám 36 let, jak dlouho chcete ještě pokračovat ve sportovní kariéře? A co chcete dělat po jejím ukončení?
Vše bude záviset na mém zdravotním stavu, přiznám se ale, že člověk v mém věku už přemýšlí v měsících než v letech. Po ukončení kariéry bych rád pracoval pro některou z ruských sportovních organizací a předával své zkušenosti ve školách boxu. Také se ještě zamýšlím nad politickou kariérou na komunální úrovni v Petrohradě.

Plánujete další filmové role?
V současnosti se hraní příliš věnovat nemůžu, boxem jsem nyní samozřejmě plně vytížen. Nicméně v budoucnu se nebudu bránit nabídkám.

Boxu dlouho vládli černošští američtí boxeři, a nyní jejich místo naopak zaujali sportovci ze zemí bývalého Sovětského svazu. Čím to?
Nevidím v tom nic mimořádného. Boxeři z Východu prostě přinesli do ringu nové prvky, proto se lépe prosazují. Navíc ruská škola boxu se poučila i ze západního boxu, a tak má nyní výhodu před sportovci, kteří se věnují čistě americkému systému přípravy. Náš systém dobře zvládl spojení obou škol boxu, a to jej činí úspěšným. Nesledujeme totiž jen šablonovitě určitý model, ale bereme si to, co dobře funguje.

Často se mluví o krizi boxu, objevují se hlasy, že současní šampioni nedosahují kvalit dřívějších generací. Jste jedním z šampionů, jak takovou diskusi vnímáte?
Starší lidé budou vždycky tvrdit, že v dobách jejich mládí bylo všechno lepší. Mými favority jsou třeba boxeři Mohammed Alí nebo Sugar Ray Leonard, kterého zvolili bojovníkem 80. let. Ale kdo může říci, jak by se tito velikáni uplatnili dnes? Osobně mě tyto diskuse nechávají chladným.

Objevily se nové druhy bojových sportů jako kick-box či ultimátní zápasy známé jako UFC. Je to konkurence?
Box určitě nevymře, stále má hodně fanoušků, ale je velmi pravděpodobné, že ztratí své výsadní postavení, a naopak naroste popularita vámi zmíněných druhů sportu, jejichž sledovanost se může časem boxu vyrovnat.

Další novinkou posledních let je ženský box. Jak ho vnímáte?
Motivaci žen k poměřování v ringu sice dobře chápu, ale dívat se na to nedokážu. Navíc mi tyto zápasy nepřijdou ani příliš zajímavé.

BRAND24

Věnujete se ještě jiným sportům?
Bohužel na jiné sporty mi zbývá málo času. Je známo, že jsem hrál basketbal. Rád také chodím do lesa na lov a nyní mě zaujalo podvodní plavání. Naopak u sportu si někdy rád odpočinu, dívám se třeba na fotbal. Mým oblíbeným týmem je petrohradský Zenit, na jehož zápasy se snažím pravidelně chodit. Několikrát jsem s klubem vyjel i do zahraničí. Navíc se znám s některými hráči.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).