Menu Zavřít

Chyběl už jen Cohn-Bendit

29. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Komentář

BRAND24

Volič, který celý minulý čtvrtek tvrdě pracoval a večer si pak sedl před obrazovku, aby se podíval na poslední duel Nečas–Paroubek v režii novinářských celebrit veřejnoprávní televize, chvíli nevěděl, zda vidí realitu, nebo už usnul nudou a má noční můru. To, že moderátor Václav Moravec byl málo připravený, už ani nepřekvapilo. Hůře dopadl zlepšovák – šest pozvaných odborníků. Na diskusi se dívalo 1,486 milionu dospělých lidí.
Moravec v záři předvolebních reflektorů opět „zazářil“. Bohužel zapůsobil na diváky spíše jako moderátor (ne)zábavné talkshow než připravený novinář. Nehledě na početný tým, který mu s pořadem pomáhal, si ani nenašel čas prostudovat program ODS pro sto dnů v exekutivě. Modří podle Moravce hodlají zavést daňové prázdniny pro drobné živnostníky, a proto nám prý hrozí podobný konec jako Řekům. Oblíbený moderátor ovšem zapomněl dodat, že ODS uleví drobným podnikatelům pouze pod podmínkou, že vytvoří nová pracovní místa.
Ještě horší to bylo s výběrem odborníků. Proč byl například pozván ekonom Jan Švejnar? Kandidát ČSSD na prezidenta v roce 2008, který tehdy prohlásil, že spolupráci se sociálními demokraty při prezidentských volbách považuje za výborný základ pro budoucnost. Nebo na téma EU (soudruh) Jaroslav Šonka, programový ředitel Evropské akademie v Berlíně (výrobny eurohujerů), dlouholetý přispěvatel levicového deníku Právo? Snad proto, že europoslanec Daniel Cohn-Bendit neměl zrovna čas? (Ten by však byl schopen do části publika, kde seděli lidé z ODS, hodit Molotovův koktejl.)
Vrchol nastal, když Moravec představil jednoho ze dvou odborníků na boj s korupcí, šéfa Americko-české obchodní komory Westona Staceyho. V tuto chvíli jsem měl pocit, že jsem se ocitl v roce 1950, v době, kdy u nás působili nechvalně známí sovětští poradci.
Stacey žije v Praze už asi 17 let, celou dobu lobbuje pro americké firmy. Není proto divu, že se za ta léta nestačil naučit česky alespoň říci dobrý večer. Ale to je jen detail. Divák by očekával, že bude vyprávět o čistotě povolování podmořské těžby ropy v USA, ale nebylo tomu tak. Stacey zkoušel Paroubka a Nečase z korupce!
Otázka korupce je celosvětový problém – v České republice, Evropské unii a samozřejmě také v USA. Všechny vyspělé státy se snaží s ní bojovat, tu více, jinde méně úspěšně. Vlády předkládají návrhy a snaží se najít legislativní procesy, které by byly schopny s neustále se zdokonalujícím světem korupce držet krok. V mnoha případech si vyměňují zkušenosti a snaží se spolupracovat. Kooperace ale nemůže vypadat tak, jak se dalo zpozorovat v posledním půlroce u nás, a zejména tak, jak jsme viděli v televizním duelu.
Když Staceyho komora odstartovala iniciativu vedoucí ke snížení korupce v ČR návrhem na změnu zákona o veřejných zakázkách, bylo to přesně v den, kdy média rozšířila zprávu o zmanipulovaném vládním tendru v USA na dodávky vojenských leteckých tankerů za 50 miliard dolarů. Americký dodavatel nevyhrál, a tak se tendr jednoduše zrušil. Američané ochránili vlastní trh a cizáky z EU do něj nepustili. Když v duelu Stacey zkoušel budoucí kandidáty na premiéra, jak zatočí s korupcí, kterou je údajně statní správa již nesnesitelně prolezlá, musel si každý představit, co by asi nastalo, kdyby si dovolil nějaký český předseda Česko-americké obchodní komory v USA se v přímém televizním přenosu zeptat kandidáta na amerického prezidenta, jak zatočí s korupci, kterou je jeho země prolezlá. A ona je!
Škoda že Moravec nebyl připraven a nezeptal se Westona Staceyho, proč si neudělají nejdřív pořádek doma a pak teprve poučují jiné. Neboť v USA byli za posledních pár let vyšetřováni nebo přímo odsouzeni dva po sobě úřadující guvernéři států Illinois (jeden za vydírání a druhý za pokus prodat místo senátora poté, co se Obama stal prezidentem) a široce medializován byl například skandál v New Yorku kolem guvernéra Spitzera, který musel rezignovat kvůli zneužívání finančních prostředků na placení prostitutek. Guvernéři jsou v USA něco jako naši hejtmani, a kdyby došlo k tak rozsáhlé korupci mezi hejtmany u nás, teprve potom bychom se od amerických poradců o naší zemi dozvěděli něco nelichotivého. Pane Stacey, proč hledáte třísku v oku České republiky, a nechcete vidět břevno ve vlastním?
Ale jeden posun od padesátých let tu přece jen je – tresty smrti, které kdysi sovětští poradci navrhovali, tentokrát určitě uděleny nebudou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).