Menu Zavřít

Chtěji likvidovat škody

9. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Rekultivace Sokolovské uhelné

BRAND24

PRAHA (bor) - Do soutěže vyhlášené Fondem národního majetku (FNM) na rekultivaci části pozemků likvidovaného lomu Medard – Libík, které patří Sokolovské uhelné, podalo nabídku pět společností. O zakázku za zhruba 250 milionů korun na nápravu ekologických škod vzniklých před privatizací těžební společnosti Sokolovská uhelná mají zájem firmy Skanska, Stavby silnic a železnic, Sokolovská uhelná, Geosan a Stavební společnost Jaroslava Oršuljaka.
„Vítěze soutěže vybere fond do dvou měsíců. Zakázku přidělí na základě výše nabídnuté ceny a zajištění místní zaměstnanosti,“ tvrdí mluvčí FNM Petra Krainová. Společnost, kterou FNM vybere, zajistí rekultivaci zhruba 93 hektarů pozemků.
FNM vyhlásil soutěže i na další etapy sanace kontaminovaných území Sokolovské uhelné, které spočívají především v zalesňování bývalých výsypek. V současné době fond nabídky na jednotlivé zakázky vyhodnocuje. Do soutěží se přihlásily firmy, které se účastní již prvního tendru a navíc ještě společnosti ZKZ Chomutov, Rekultivační výstavba Most a Krušnohorské lesy.
Rekultivace bude fond hradit z 15 miliard, určených na odstraňování starých ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji, které schválila vláda. Ukončovány budou v letech 2014 až 2017.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).