Menu Zavřít

ČEZ bude hodnotit české školy

22. 4. 2010
Autor: Euro.cz

Podpora vzdělávání

BRAND24

Která škola je český Oxford nebo česká Cambridge? Společnost ČEZ by to ráda věděla. Ve spolupráci s Národním vzdělávacím fondem proto připravuje rating českých škol. Energetický gigant totiž chce své peníze na podporu vzdělávání cíleně mířit tam, kde je to nejefektivnější. A nejde o malou sumu: ČEZ předpokládá, že do roku 2020 vynaloží na vzdělávání, vědu a výzkum 5,42 miliardy korun.
V českém prostředí zatím podobné hodnocení vzdělávacích zařízení, které je v západní Evropě běžné, chybí. „Cílem projektu je tuto mezeru zaplnit. Samozřejmě pro naše potřeby,“ řekla ředitelka divize personalistiky ČEZ Hana Krbcová. Společnost si vytváří síť škol, které pravidelně podporuje. „Vyvolení“ zatím dostávají od ČEZ příspěvky ve stejné výši. Jakmile bude mít firma v rukách nástroj na měření kvality výuky a absolventů, peníze bude přerozdělovat s přihlédnutím k výsledkům.
ČEZ navíc zintenzivňuje spolupráci se školami. Do roku 2020 potřebuje 12 tisíc lidí vzdělaných v základních technických oborech. Zájem o tyto profese ale klesá, a to i přes to, že na absolventy čeká jisté a finančně poměrně dobře ohodnocené zaměstnání. Firma se proto všemi možnými způsoby snaží přilákat technicky vzdělané lidi.
S klesající demografickou křivkou začne ubývat i studentů. „Víme, že budeme potřebovat skokově více zaměstnanců. Jsme tak v rozporu s tím, co nám školy nabídnou,“ dodává Krbcová. Na míru svým potřebám vytváří i další studijní obor, tentokrát na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Českých Budějovicích.
Firma ze zoufalství začíná lovit zaměstnance i v okolních zemích. „Začínáme spolupracovat s Krakovskou univerzitou, není to daleko a jazyková bariéra není velká,“ vysvětluje Krbcová.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).