Menu Zavřít

Českých včelařů po letech opět přibývá, pomáhají jim dotace

25. 8. 2013
Autor: Profimedia.cz

Kolem našich hlav létá více než 1,5 miliardy korun, vezmeme-li v potaz aktuální cenu jednoho včelstva a jejich monitorovaný počet v Česku. A minimálně další miliarda až dvě jsou „uložené“ v úlech a dalším včelařském vybavení. Když se k tomu připočítá přes jeden a půl miliardy korun ročně za med, vosk a jiné včelařské produkty, byznys se včelami se blíží pěti miliardám korun, které čeští včelaři v současné době spravují.

Ovšem význam včel je daleko větší. Odhady publikované před časem ve Velké Británii hovoří o tom, že přínos jednoho včelstva jako nejvýznamnějšího hmyzího opylovače je zhruba šestkrát větší než hodnota medu a dalších produktů, které vytváří.

Českých včelařů konečně zase přibývá. Zastavil se tak sestupný trend trvající několik desetiletí, který vzbuzoval obavy, že tuzemské včelařství postupně zanikne. Obrat dokládají statistiky uplynulých let. Od roku 2010 vzrostl počet českých včelařů o téměř dva tisíce na 49 tisíc a ani letošní rok nebude výjimkou. Profesionálové z oboru se shodují v tom, že za to může relativně velkorysý systém dotací i celková ekonomická situace, která nutí stále více lidí poohlédnout se po dalších zdrojích příjmů.

I díky tomu se kolem včel a včelařů točí zajímavý byznys. Úly, medomety, sklenice na med a jiné včelařské „nezbytnosti i vychytávky“. V tomto směru se Česko příliš neliší od zbytku Evropy, kde podle oficiálních údajů včelařství přímo i nepřímo zaměstnává přibližně 600 tisíc lidí.

Začít včelařit nevyžaduje jenom odvahu a překonání strachu ze včel. „Komplet zahrnující tři takzvané třínástavkové úly osazené silnějšími oddělky a nezbytné vybavení pro začínajícího včelaře lze pořídit za zhruba 20 až 30 tisíc korun,“ vysvětluje Václav Břínek, vlastník obchodu se včelařskými potřebami v Jesenici u Rakovníku, a dodává: „Není ovšem problém utratit mnohem víc.“ Jak dokládají statistická data, nové včelaře to neodrazuje. Včelařskému startu totiž hodně pomáhají dotace. Začínající včelaři je můžou získat ze dvou základních zdrojů: buď od Evropské unie, nebo z jednotlivých krajů.

Koncem minulého měsíce vláda schválila nařízení, které umožní českým včelařům v nadcházejících letech získat 230 milionů korun (polovinu hradí státní rozpočet a druhou polovinu fondy EU). „V průběhu srpna by měly být doladěny podrobnosti, které stanoví pravidla jejich čerpání v nadcházejících třech letech,“ řekl týdeníku Euro Petr Krejčík, tajemník Českého svazu včelařů.

Systém těchto dotací do včelařství funguje již devět let a objem alokovaných částek v něm postupně roste. Z dotací včelaři nezískají na svůj včelařský projekt celých sto procent, ale přibližně polovinu. Druhou polovinu musejí uhradit ze svého. Nicméně je možné z tohoto dotačního titulu získat pro začínajícího včelaře zmiňovaných 50 procent na čtyři nové úly včetně včelstev a vybavení.

Druhou možností jsou dotace z krajského rozpočtu. Na konci července zveřejnil Ústecký kraj seznam příjemců dotace, kde začínající včelař mohl získat až 20 tisíc korun na maximálně pět úlů včetně včelstev při minimálně dvacetiprocentní spoluúčasti. „Zájem byl obrovský,“ tvrdí Karla Škorpilová, která má na ústeckém krajském úřadu tento typ dotací na starost. Jednotlivé dotace se kvůli tomu musely stejně jako loni plošně zkrátit. Ten, kdo požádal o 20 tisíc, dostal nakonec pouze jedenáct tisíc korun. S obdobným enormním zájmem se potýkají i ostatní kraje.

Kompletní text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Evropa podpoří včelaře. Čeští dostanou přes 230 milionů

CONTENT24

Včelaři: Medu bude málo, jeho cena poroste

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).