Menu Zavřít

ČESKOAMERICKÝ DUOPOL

24. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Czechpol Energy

Firma Czechpol Energy, které se zatím jako jediné podařilo narušit v Česku obchodní monopol elektrárenské společnosti ČEZ, skončila v zahraničních rukou. Koupila ji za blíže nezveřejněných podmínek americká firma Cinergy Corporation, která si tím údajně zlepší pozici pro účast v chystané privatizaci tuzemských distribučních firem.

Czechpol zaměstnává 135 lidí a věnuje se výhradně obchodu s elektřinou. Má licenci na dovoz a vývoz elektřiny, a to jako jediný vedle elektrárenské společnosti ČEZ. Ta s ním dříve bojovala a ještě v roce 1998 tvrdila, že tento dovozce nabízí nižší ceny jen proto, že neplatí náklady spojené se zajištěním plynulého chodu celé soustavy. Nyní se zřejmě vztahy uklidnily, a ČEZ se dokonce připravuje o část svých zisků, když určitý podíl elektřiny vyváží prostřednictvím firmy Czechpol. Při dovozu naopak Czechpol se svým rivalem příliš nespolupracuje a elektřinu dováží přímo distribučním společnostem.

CONTENT24

Cinergy vloni vytvořila obrat přes šest miliard korun a v České republice vlastní čtyři kogenerační jednotky. V minulých letech se pokoušela získat vliv v distribučních společnostech. Zajímala se o akcie Východočeské energetiky, kde však nakonec neuspěla.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).