Menu Zavřít

Česko čtyřkou

8. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Fúze a akvizice

Počet fúzí a akvizic ve střední a východní Evropě by měl v příštích měsících výrazně stoupat. Vyplývá to z průzkumu společnosti KBC Securities, která se ptala šéfů stovky firem z Polska, ČR, Slovenska, Maďarska a Slovinska.
Nárůst fúzí a akvizic v příštích dvanácti měsících očekává 72 procent šéfů. Na otázku, kde by mělo být nejvíce fúzí a akvizic, odpověděli ředitelé jednoznačně: v Rumunsku. Na výběr přitom měli sedmnáct zemí z regionu střední a východní Evropy. Česko bylo čtvrté.
Poslední čtyři příčky obsadily Bosna a Hercegovina, Makedonie, Moldávie a Albánie, tam se prý nebude fúzovat skoro vůbec. O firmy z východu a středu Evropy by měli mít dle studie zájem především Němci, Francouzi, Britové, Rakušané a Italové. S výsledky průzkumu se ztotožňují i někteří ekonomové. Například zájem o české firmy roste už nyní. „Počet prodaných českých firem v posledních letech rychle roste. Roční objem těchto prodejů se odhaduje na sto miliard korun,“ konstatoval Tomáš Klápště, ředitel sekce Corporate Finance ve firmě Patria Finance.

BRAND24

TABULKA:
Kde se bude nejvíc fúzovat?
1. Rumunsko
2. Bulharsko
3. Polsko
4. Česko
5. Maďarsko
6. Slovensko
7. Ukrajina
8. Chorvatsko
Pramen: KBC Securities

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).