Menu Zavřít

Češi stahují miliardy ze zahraničí, na srážkové dani se vybralo méně

29. 9. 2013
Autor: e15

Zahraniční bankovní účty, jejichž majitelé jsou Češi a z nichž banky odvádějí srážkovou daň, během posledního roku pohubly. Dle odhadů mohlo odtéct až několik miliard korun. Ukazují to aktuální data Generálního finančního ředitelství (GFŘ), které daň inkasuje.

Srážkovou daň Česku platí zahraniční bankovní domy z úroků na klientských vkladech, pakliže odmítají úřadům sdělit údaje o majitelích kont. GFŘ uvádí, že za rok 2012 se na této dani podařilo vybrat 94,6 milionu korun. V předcházejícím roce ředitelství inkasovalo 96,2 milionu, což na první pohled není o mnoho vyšší suma. Jenže zatímco po celý loňský rok činila „daň za anonymitu“ pětatřicet procent, do června roku 2011 se úroky na utajených vkladech danily pouze dvaceti procenty.

Z uvedených částek lze zjistit, kolik mají Češi ukryto u zahraničních bank. Přesnější propočty nicméně komplikuje rozdílná výše úroků, které finanční domy majitelům kont garantují. Pokud by se vklady úročily v průměru jedním procentem, pak Češi mají aktuálně v zahraničí přes 27 miliard korun (zmiňovaná suma ve výši 94,6 milionu korun je inkasem pětatřicetiprocentní daně z úroků). Sazbu ve výši jednoho procenta coby úrok na vkladech lze přitom považovat spíše za spodní hranici.

Celý článek najdete v pondělním vydání týdeníku Euro


Čtěte také:

Zájem českých firem o daňové ráje roste

Tlak na daňové ráje roste. Andorra zavede první přímou daň

BRAND24

Zákaz anonymních akcií tisíce firem řeší metodou mrtvého brouka. Jiné utíkají do rájů

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).