Menu Zavřít

Češi si mezi sebou půjčili 22,7 milionu

9. 9. 2011
Autor: Euro.cz

P2P půjčky

BRAND24

Nový způsob půjčovaní peněz na českém trhu už využily stovky Čechů. Prostřednictvím serveru Bankerat.cz lidé získali jen během letošního roku půjčky za téměř třiadvacet milionů korun. Web funguje od loňského prosince jako provozovatel internetové aukce půjček, kde se potkávají potenciální dlužníci a věřitelé. „Počet uzavřených aukcí od ledna do konce srpna činí 807, z toho zhruba polovině zadavatelů aukce byla poskytnuta půjčka, zbytek jsme buď neschválili, nebo odstoupil věřitel či dlužník od podpisu smlouvy,“ uvedl zakladatel a majitel serveru Bankerat.cz Roman Kakos, který dříve působil ve vysokých manažerských pozicích ve společnosti Citibank a v České spořitelně.
Pro zájemce o půjčku jde o šanci, jak získat úvěr, na který by například u bankovního domu nedosáhli. Investorům tento projekt zase nabízí vysoké zhodnocení. Průměrná roční úroková sazba u poskytnutých úvěrů totiž činí 39 procent. Nevýhodou je ovšem vyšší riziko. Podíl nesplácených úvěrů u Bankerat.cz se pohybuje okolo devatenácti procent. „To je ale poměrně příznivé číslo, když vezmeme v úvahu, že české banky vykázaly jen za loňský rok podíl nesplacených spotřebitelských úvěrů 12,2 procenta,“ soudí Kakos.
V zahraničí působí desítky podobných serverů nabízející tyto takzvané P2P půjčky (z anglického peer-to-peer či person-to-person lending – pozn. red.), v Česku je zatím Bankerat.cz jediný. Už delší dobu se ale mluví o tom, že během letošního podzimu se na tomto trhu objeví nová konkurence. Mělo by jít o stránky Moneybro.cz a Finx.cz.
Přestože je tato oblast relativně malým trhem, pro provozovatele jde o výnosný byznys. Například odměna Bankerat.cz od dlužníka za zprostředkování půjčky je 3,5 nebo 5 procent z výše úvěru v závislosti na délce splácení. Platí ale i věřitel, a to jedno procento ročně vždy z nesplacené částky půjčky. „V tom jsou zahrnuty náklady na smluvní dokumentaci, na důkladné prověření dlužníka včetně třeba výpisu z centrálního registru exekucí či registru dlužníků, upomínání dlužníka, ale i vymáhání neuhrazené platby,“ vysvětluje poplatky Kakos. Dosud se na Bankerat.cz zaregistrovalo více než deset tisíc uživatelů. (pel)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).