Menu Zavřít

Češi na seznamu

26. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Teplárny Košice

BRAND24

PRAHA (foj) - O koupi jedenapadesáti procent akcií slovenské společnosti Teplárny Košice se uchází devatenáct zájemců. Na seznamu uchazečů figuruje i několik českých firem. „Zájem máme, přihlásili jsme se a kvalifikovali do tendru,“ potvrdil šéf fúzí a akvizic ČEZ Vladimír Schmalz. Firmu zajímají teplárny především kvůli tomu, že kromě tepla vyrábějí i elektrickou energii. Ročně je to zhruba 120 megawattů. „Sto megawattů je nejmenší objem výroby, který nás při akvizicích podobných firem zajímá,“ dodal Schmalz. Kromě ČEZ se o teplárny uchází i česko-slovenská investiční společnost Penta prostřednictvím firmy Slovenská teplárenská a MVW Energie CZ, česká dcera rakouské MVW Energie.
O Teplárny Košice v privatizačním klání dále soutěží firmy Atel, J&T společně s firmou Meaddowiodge, konsorcium Slovenské spořitelny a města Košice, Dalkia, Eko Invest, Energy AG Oberösterreich, EVN, PCC AG a Prisma Energy. Mezi uchazeči, jejichž soupis má týdeník EURO k dispozici, jsou i německá RWE, která ovládá české plynárenství, Slavia Capital, Slovintegra, Slovenské elektrárny, Slovenský plynárenský průmysl, Verbund a Verbundnetz Gas AG. Časový harmonogram tendru slovenský Fond národního majetku, který privatizace organizuje, nezveřejnil. Slovenská vláda předpokládá, že za akcie společnosti získá až pět miliard slovenských korun.
Slovensko kromě košického podniku prodává dalších pět teplárenských firem, mimo jiné v Žilině a Bratislavě. Fond národního majetku oznámil, že do šesti tendrů se přihlásilo celkem 64 společností, největší zájem investorů je o již zmíněné Teplárny Košice.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).