Menu Zavřít

Červený a smutný

7. 9. 2007
Autor: Euro.cz

Špičkový mobil má dvě nepříjemné konstrukční chyby

Na kongresu 3GSM v Barceloně představila Nokia začátkem letošního roku tři nové produkty koncipované pro profesionálně zaměřenou řadu E-series. Zřejmě technicky nejvybavenější přístroj této řady je nový komunikátor Nokia E90. Dlouho očekávaný nástupce legendární řady mobilů 9xxx, přezdívaných „cihličky“, přišel do obchodů v Česku po několika odložených premiérách až v červenci. Je, či není E90 bombou mezi mobilními komunikátory?
Nokia E90 vychází tvarově z modelu 9500. Zdá se, že konstruktéři se vrátili k méně „bakelitovému“ řešení karosérie, kterým trpěly modely 9300 a 9500. Lehké slitiny použité u modelu 9210i byly k nezaplacení. „Cihlička“ byl opravdu telefon do bojových podmínek. Nevadilo mu ani několik pádů na tvrdou podložku. E90 za více než 25 tisíc korun jsem neměl odvahu úmyslně upustit a naštěstí mi ještě z ruky nevypadla.
Nový komunikátor má na šířku otevírané víko. V něm je z obou stran zabudovaný displej TFT. Vnější displej zobrazuje 240 x 320 obrazových bodů s rozlišením šestnáct milionů barev a zabírá zhruba polovinu plochy čelní strany komunikátoru. Pod ním je zabudována velmi dobře ovladatelná klávesnice telefonu. V pravém horním rohu rámečku je umístěno – dosti nešťastně - tlačítko vypínače. Už několikrát jsem si telefon vypnul, když jsem ho vyndával z pouzdra. Změnu tradičního umístění vypínače na horní hraně mobilů Nokie považuji za první chybu konstruktéra.
Ve vnitřní straně víka je zabudován velký displej se stejně vysokým barevným rozlišením, avšak s plochou 800 x 352 obrazových bodů. Po obou stranách displeje jsou dvě funkční tlačítka plnící stejné funkce jako jejich duplikáty na vnější straně víka. Mají i stejné grafické označení. Na tomto „obřím“ displeji internetový prohlížeč zobrazuje webovou stránku v plné šířce (to nebylo možné například u modelu 9210i).
Telefon má instalovaný ověřený operační systém Symbian, který odborníci hodnotí jako současnou špičku. Pokud jde o použitou grafickou nadstavbu, výrobce uvádí, že místo Series 80 má komunikátor zabudováno rozšířenější prostředí S60.
E90 podporuje sítě GPRS/EDGE, 3G i s rozšířením HSDPA a též Wi-Fi. Pro konektivitu na krátkou vzdálenost má Bluetooth a infraport, lze použít i spojení přes USB kabel. Na webu je možné brouzdat pomocí téměř kterékoli myslitelné bezdrátové technologie. Novinkou proti srovnatelným komunikátorům je integrovaný GPS modul. Samozřejmostí je také MP3 a video přehrávač a také FM rádio.
Zadní strana Nokie E90 skrývá pod víkem dostatečně kapacitní baterii a slot na SIM kartu. Nad víkem je proměnlivá optika vestavěného fotoaparátu, který snímá na čip s rozlišením 3,2 MP. Optika ostří automaticky, při nedostatku světla pomůže svítící dioda. Software umožňuje pořizovat i videozáznam. Druhý objektiv je umístěn vlevo nahoře na vnitřku víka. Díky němu lze s komunikátorem pořádat například videokonference.
Osobně byl přivítal komunikátor bez fotopřístroje. Proč? Protože existují lepší možnosti pořizování kvalitních digitálních obrázků. Ostatně ovládání vestavěného fotopřístroje je dosti nestandardní. Ale módní trend velí: mobil s fotopřístrojem.
Na zadní stěně komunikátoru jsou ještě dva otvory pro reproduktory a malé víčko, které skrývá slot pro paměťovou kartu „microSD“. Fantastická věcička, o jejichž užitných vlastnostech není třeba diskutovat.
Konstruktéra E90 však rozhodně nelze pochválit za čtyři gumové špuntíky, na nichž by měl komunikátor spočívat v „normální poloze“. Bohužel nespočívá, nýbrž se kýve v úhlopříčce. Každý přece ví, že dokonalou stabilitu nabízejí tři body, ne čtyři! Tento detail je jednou ze dvou hrubých chyb konstrukce komunikátoru. Při psaní na vnitřní klávesnici totiž vinou kývání komunikátoru snadno vznikají překlepy, které způsobuje nedotlačování kláves.
Pokud jde o klávesnici, je velmi dobře ovladatelná i většími prsty. Klávesy písmen a čísel mírně vstupují nad úroveň funkčních kláves. Vše je dobře a srozumitelně popsáno. Nevýhodou je, že klávesy nejsou podsvíceny. V noci si lze s osvětlením nouzově vypomoci naklopením víka. Nebo je nutné psát na vnější klávesnici. Plnohodnotná klávesnice – pomineme-li fakt, že je to QWERTZ, a ani softwarově ji nelze změnit na QWERTY - skutečně dělá z Nokie E90 bezkonkurenční výrobek mezi mobilními telefony vyšší kategorie. Jsou prostě lidé, kterým nevyhovuje ovládají přístroje přes dotykový displej, navíc „špejlí“.
Druhá zásadní konstrukční chyba spočívá dle mého názoru v řešení kloubu víka. Jde o dvojitý kloub, a v tom je potíž. Dal jsem si práci a obešel několik prodejen, v nichž jsem vyzkoušel několik komunikátorů. Byl jsem i v servisu, kde mi vadu potvrdili. Prý se s tím nedá nic děla, řekl technik. O co jde? Všechny přístroje do jednoho vykazují chybu, za kterou by se měla Nokia svým zákazníkům omluvit, nebo v lepším případě nabídnout bezplatnou opravu, jako to umějí některé dobré automobilky. Snahou zřejmě bylo, aby dvojitý kloub umožňoval aretaci víka ve více než dvou polohách. Proč, to mi není jasné. U staré 9210i drželo víko v poloze asi 30 až 40 stupňů nad podložkou, aby bylo dobře vidět na displej, když komunikátor leží na stole. Druhá aretační poloha držela zcela otevřené víko (psaní na klíně a podobně).
E90 dává tušit nejméně tři polohy aretace. Ani jedna ale není příjemná pro uživatele a bohužel jen jedna z nich je funkční (ta nejméně užitečná). V této poloze je víko téměř kolmé na podložku. Displej tak není nakloněn v přirozené poloze proti očím uživatele, dvojitý kloub víko navíc přetlačí tak, že hrana víka nadzvedne spodní díl s klávesnicí. Dvojitý kloub zapříčiní větší vychýlení vlevo. Tím se ještě více zvýrazní nestabilita přístroje na desce stolu. (Nosím si s sebou molitanovou podložku, abych vůbec mohl psát na klávesnici.) Plně otevřená poloha víka způsobuje stejný efekt. Kloub opět přetlačí hranu víka a nadzvedne klávesnici. Po delším manévrování s klouby lze docílit otevření víka do polohy asi 45 stupňů, což by bylo ideální pro čtení z displeje i psaní na klávesnici. Jenže v této poloze nelze hovořit o dokonalé aretaci. Vinou nestability na čtyřech gumových špuntících mikrorázy způsobené stlačováním kláves při psaní zapříčiní kývání přístroje a toto de facto chvění se přenáší na víko, které se po několika napsaných znacích prostě sklopí. Za tohle by měl konstruktér vrátit diplom!
Veškeré funkce přístroje naštěstí pracuji perfektně. Česká navigace pomáhá v jinak intuitivním ovládání. Dodávaný návod v češtině, ale i ten, který je k dispozici na webových stránkách firmy, až tak vyčerpávající není. Je možná kvalitně přeložen, ale je z něho patrné, že ten, kdo ho psal, si popisované funkce současně nevyzkoušel. V návodu také chybí popis některých funkcí, které komunikátor umí. Hodně zmatečný je například popis stažení mapových kompletů pro GPS navigaci a vůbec ovládání navigace je kapitola sama pro sebe. Zvítězí jen otrlí.
Co je pro uživatele horší, návod dostatečně zřetelně neupozorňuje, že využívání některých funkcí je v českých podmínkách nad běžnou výši kapesného. To není chyba firmy Nokia, ale operátora mobilní sítě, který parazituje na touze lidí připojovat se přes internet pokud možno kdykoliv a kdekoliv. Třicet haléřů za 1 kB (!) stažených dat, to je skutečně vyděračství. Než jsem na to přišel, za několik pokusů stáhnout si e-maily a prohlédnout si pár webových stránek jsem zaplatil na 3500 korun. A provozování GPS navigace? To je podobné. Třicet korun za den je lumpárna.
Nokia E90 se dodává ve dvou provedeních. Překrásná je verze „Red“ – rudě červený rámeček s černými a stříbrnými doplňky, druhá je tmavá (smutná) verze Mocha. Cena na internetových obchodech zatím neklesá pod 25 tisíc korun, ve značkových obchodech je komunikátor nabízen dokonce za více než 27 tisíc korun.

Technické parametry Nokia E90:
rozměry: 132 x 57 x 20 milimetrů
hmotnost: 210 gramů
GSM 850, 900, 1800, 1900 MHz, WCDMA
EDGE třídy 10, HSDPA
vnější displej: TFT; 240 x 320 obrazových bodů; 16 milionů barev
hlavní displej: TFT; 800 x 352 obrazových bodů; 16 milionů barev
fotoaparát: rozlišení 3,2 megapixelu, automatické ostření, přisvětlovací dioda; QCIF fotoaparát pro videohovory
operační systém Symbian S60 9.1
uživatelské prostředí S60, 3rd Edition
vestavěný GPS modul

BRAND24

bluetooth 2.0; infračervený port; USB 2.0, Wi-Fi
organizační funkce: e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč (Nokia Browser), RSS čtečka, editor Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, podporu Push-To-Talk email
multimédia: 72hlasá polyfonie, hudební přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač
vestavěná paměť: 128 MB
úaměťové karty: microSD
výdrž: v pohotovostním stavu 14 dní; hovorový čas 5 hodin.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).