Menu Zavřít

Čerpat se daří

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Evropské fondy

BRAND24

Česku se podařilo odvrátit hrozbu, že přijde o nevyužité peníze z evropských fondů. Většina prostředků, jež byly přiděleny na rok 2004, se vyčerpá. Pro týdeník EURO to uvedl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič, který je zodpovědný za koordinaci využívání evropských peněz. Jedinou výjimku tvoří finance putující do hlavního města Prahy prostřednictvím programu JPD 3. Praha navždy ztratí peníze v řádu milionů eur. To je však jen malá část toho, o co Česko teoreticky mohlo přijít.
Každá země může čerpat prostředky pro určitý rok ještě během následujících dvou let. Rok 2004 byl prvním rokem členství Česka v EU a využití příslušných financí může ukázat schopnost země absorbovat daleko vyšší částky v příštích letech. Petr Gandalovič si po svém nástupu do úřadu využívání evropských peněz stanovil jako jednu z hlavních priorit. Ministerstvo pro místní rozvoj se snažilo urychlit celkové čerpání, byť muselo některé projekty zastavit kvůli úplatkářskému skandálu spojenému se jménem bývalého spolupracovníka premiérů Grosse a Paroubka Zdeňka Doležela.
Nevyužité prostředky z programu JPD 3 měly být investovány do projektů v oblasti zaměstnanosti a rozvoje lidských zdrojů v Praze. Za čerpání jsou spoluodpovědné úřady práce a ministerstvo práce a sociálních věcí. „Realizace tohoto programu byla bohužel v tak nepříznivém stavu, že zde nebyla žádná možnost, jak čerpání urychlit,“ řekl Gandalovič.
Aktuální stav využití peněz z evropských fondů je důležitý i z dalšího důvodu. Závisí na něm, zda se Česko v letošním roce stane čistým plátcem do evropské pokladny, anebo z ní naopak získá více, než zaplatí. Poměr mezi příjmy a výdaji bude letos víceméně vyrovnaný. Kdyby se nicméně Česko stalo čistým plátcem, mohla by to být voda na mlýn odpůrců českého členství v EU. V příštím roce však už lze očekávat výraznější příjmy z evropského rozpočtu, neboť bude možné získat daleko vyšší částky z fondů EU. „Nejdůležitější je to, aby přidělené peníze nepropadaly,“ uvedl Gandalovič. (žiž)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).