Menu Zavřít

Černé zlato v bílé pustině

29. 8. 2008
Autor: Euro.cz

Arktická ropa

BRAND24

Dají se vědou vydělat miliardy? Rozhodně ano. A jednou z variant může být oceánografický výzkum v arktických vodách. Nejvíce však záleží na diplomacii. Kanada minulý týden vyslala do Arktidy ledoborec CCGS Louis Saint-Laurent, jehož úkolem je shromažďovat vědecké údaje určené k nárokování si bohatých podmořských zdrojů. Oblasti kolem severního pólu si už loni v srpnu „přisvojovalo“ Rusko, jež za účasti ponorek na dně vztyčilo i vlastní vlajku (v titanovém pouzdru).
Kanadská loď vyplula do Beaufortova moře, kde se k ní počátkem září připojí americký ledoborec Healy. Cílem společné mise je určit hranice kontinentálního šelfu. Podle amerických geologů se pod severním oceánem skrývají nevyužité rezervy odhadované na 90 miliard barelů ropy (13 procent nevyužitých zdrojů) a ještě více plynu (30 procent nevyužitých zdrojů). Za podmínky, že „přirozeným prodloužením vlastní pevniny“ doloží své požadavky, si může část rezerv nárokovat pět zemí: kromě Kanady, USA a Ruska také Dánsko a Norsko.
Svou žádost může Kanada předložit až do roku 2013. Na světovém geologickém kongresu předložili Kanaďané údaje, jež prý podporují jejich práva na rozlohu 1,7 milionů kilometrů čtverečních. Z úsilí o svrchovanost dálného severu, kde se často konají i vojenské manévry, učinil kanadský premiér Stephen Harper jednu z vládních priorit.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).