Menu Zavřít

Černá známka dražší

9. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Softwarové pirátství ing.

BRAND24

Sankce za užívání nelegálního softwaru v České republice i Evropské unii rok od roku rostou. Česká firma přistižená při užívání pirátského softwaru zaplatí softwarovým společnostem za způsobené škody v průměru 200 tisíc korun odškodného. V EU jde přitom o částku téměř dvojnásobnou (v průměru 371 tisíc). Zatímco v EU činil meziroční nárůst průměrné výše odškodnění devět procent, v Česku zaplatily firmy využívající „černé programy“ na pokutách o čtvrtinu více než v roce 2005. Vyplývá to z analýzy mezinárodní protipirátské softwarové organizace Business Software Alliance (BSA).
„K částce 200 tisíc korun je ještě nutné přičíst náklady na zdlouhavé právní řízení a také následné získání legálních licencí. ,Pirátské´ firmy tedy mnohdy zaplatí více než trojnásobek ceny softwaru pořízeného legální cestou,“ říká mluvčí BSA Jan Hlaváč. Autorský zákon totiž umožňuje poškozeným firmám požadovat až dvojnásobek hodnoty nelegálně užívaných programů. „Zaplacení pokuty a odškodnění v žádném případě pirátský software nelegalizuje. Nelegální produkt se musí odinstalovat, a pokud jej chce firma nadále používat, musí jej získat čistou cestou, tedy nejčastěji nákupem,“ upozorňuje Hlaváč.
V případě tuzemských firem činila dosud nejvyšší náhrada za užívání pirátského softwaru 420 tisíc korun. Mnoho společností se obvykle snaží o mimosoudní vyrovnání, avšak závažná porušení autorského práva nakonec končí u soudu. V takových případech poté hrozí obžalovaným vysoké peněžité tresty, či dokonce trest odnětí svobody až na pět let. V ČR se míra softwarového pirátství dlouhodobě pohybuje kolem čtyřiceti procent. V EU dosáhla 36 procent, přičemž hodnoty pro jednotlivé státy se liší: od závratných 64 procent v Řecku až po nejnižší hodnotu 26 procent v Rakousku a Finsku.
V množství případů softwarového pirátství se dle statistik BSA na prvním místě umístila Praha (čtvrtinový podíl všech ukradených programů) následována Jihomoravským krajem (třináct procent) a Ústeckým krajem (dvanáct procent). Na tyto tři regiony připadá polovina všech případů porušování práv a třetina způsobené škody. Podle analýzy konzultační společnosti IDC by snížení míry softwarového pirátství o deset procentních bodů mohlo během čtyř let vytvořit až 2900 nových pracovních míst, posílit výkonnost české ekonomiky o 20,6 miliardy korun a do státní kasy přinést na daních 2,1 miliardy korun.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).