Menu Zavřít

CELULÓZKA JE RAKUŠANŮ

7. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Biocel

BRAND24

PASKOV (ČTK) – Špičkovou tuzemskou celulózku Biocel Paskov koupila rakouská společnost Zellstoff Pöls AG. Potvrdil to generální ředitel Biocelu Ivo Klimša s tím, že se minulý týden na první společné schůzce s Rakušany hovořilo o krocích, jimiž se má firma co nejdříve integrovat do holdingu Wil–fried Heinzel AG. Jeho stoprocentní dcerou je právě Zellstoff Pöls. „Biocel dlouhodobě usiloval o to, aby se stal součástí významné celulózo–papírenské skupiny, která by nám dávala možnost dalšího rozvoje. Myslím si, že se to podařilo, což zlepšuje naše vyhlídky do budoucna, prohlásil Klimša.
O paskovský zpracovatelský závod se v první fázi ucházelo několik desítek zájemců. V závěrečné etapě se výběr zúžil na tři společnosti, dvě rakouské a jedno americko–-švédské konsorcium. Zellstoff zaplatí za získání více než 93 procent akcií přes 1,96 miliardy korun. Prodej je ještě podmíněn souhlasem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, týdeník EURO má však informace, že s tím problém nebude.
Společnost Wilfried Heinzel AG je obchodní organizací operující v celulózo–papírenském odvětví. Distribuční pobočky má v Evropě, na obou amerických subkontinentech, v Asii a v severní Africe. Vedle Biocelu má Zellstoff s roční kapacitou 300 000 tun buničiny majetkovou účast také v Archangelském papírenském kombinátu v Rusku. Objem prodané suroviny včetně produkce Biocelu dosáhne jednoho milionu tun ročně. Paskovská celulózka zvyšuje jeho kapacitu zhruba o jednu pětinu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).