Casa De Carli

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

I pražští Italové chodí do Casy De Carli. Vědí proč Česko není úplně největší země a v gastronomii to platí zvlášť. Po všudypřítomné módě telecích líček zachvátila většinu našich restaurací móda kapra a jihočeského kuřete, které teď pro změnu střídá telecí brzlík a lanýže. Nic proti nim, samozřejmě.

V rukou kuchařů, u nichž není kreativita trestná, jde o delikatesy. Nadávat na ně je vrcholem dekadence. Jen vás prostě začnou časem nudit, když na vás vybafnou z každého menu.

Menu v Case De Carli vás určitě nudit nebude, protože je jiné.

Šéfkuchař a spolumajitel podniku, rodák z Varese Matteo De Carli, nejdřív coby kuchař obešel velký svět (New York, Ženevu, Benátky nebo Dublin), kde mimochodem potkal i svou životní a obchodní partnerku Lenku Hermanovou, a jeho vaření to nezapře. Menu podniku registrovaného světovým průvodcem Michelin je supermoderní Itálie opírající se o starou dobrou tradici, již ovšem obohacuje o současné špičkové trendy.

Ano, v Case De Carli najdete stopu tradičních italských předkrmů, těstovin, rizot a mas, jen v méně obvyklých spojeních, úpravách a aranžích. Mezi jídly například nechybí vepřový bůček kombinovaný s krevetami a cizrnovým pyré nebo rizoto s králíkem hebké jako samet. A také tu najdete bez diskuse jeden z nejlepších tuňákových tataráků v Česku: vláčné a tmavě růžové kousky ryby vonící syrovou čerstvostí ještě zvýrazní správně vyzrálé avokádo, mandarinková marmeláda a také křupavé sépiové sušenky. Mladý someliér k jídlu vybral sklenku vína Gavi di Gavi a vůbec se nespletl.

Gastronomickou úroveň restaurace ale poznáte už podle polévky, třeba delikátního krému z grilovaných paprik s piniovými oříšky a balzamikem; o co je jednodušší, o to lépe chutná. Ostatně v jednoduchosti bývá síla a právě nejjednodušší věci bývají nejtěžší – včetně vaření. To platí i pro rizoto s jemnými kousky králíka, které v Case De Carli servírují v malém kastrůlku. Se suchým, plným a minerálním Pinotem Grigio z Friuli určitě delikatesa.

Snad jen jediná výtka. Na Cornell University Hermanová studovala hospitality management, pro restauratérky jistě nejlepší obor. Restaurace primárně neprodávají jídlo, ale pohostinnost. A tady někdy v Case De Carli mírně skřípe. Nejen ve špičkové italské restauraci, ale i v nejlevnější tratorii vás obsluha nikdy nesmí nechat sedět u lahve Brunella di Montalcino bez nabídky chleba a kousku šunky nebo sýra. Právě to totiž dělá perfektní pohostinnost.

Casa De Carli ? Vězeňská 116/5, Praha 1 ? t: 224 816 688 ? www.casadecarli.cz ? šéfkuchař: Matteo De Carli

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
5 vlastností předdůchodu, které byste měli znát
Tisíce korun za výpověď smlouvy. Kdy můžete od dodavatele zdarma odejít?
Nezapomněli jste zaplatit daň z nemovitosti?
Vylidňují se země bývalého východního bloku?
Mistrovství světa ve fotbale vyjde téměř na čtvrt bilionu korun!
Auta
Chcete, aby vám pneu vydržely co nejdéle? Dodržujte tyto 4…
Retro: Renault 5 byl miláček davů. Milionům lidí přinesl svobodu pohybu
Kupte si závodní Jaguar E-Type! S tímhle jezdil Stirling Moss a je „levný“
Nová Dacia Duster se dočkala užitkové verze. Pokud máte zájem, musíte do Rakouska
Z nuly na 260 km/h za okamžik, aneb jak také může zrychlovat dosluhující anglická limuzína
Technologie
V Praze vznikla největší atrakce VR, zavede vás do časů Golema
Asus představil herní a zároveň odolný notebook za příznivou cenu
Šeptanda: Microsoft chystá konkurenci pro iPad. Vrátí se levný Surface?
Bude zlý? Google se zbavil hesla „Don’t be evil“
Televize Sky nasadila na svatbu prince Harryho technologii pro rozpoznávání obličejů
Hry pro příležitostné hráče