Casa De Carli

26. června 2017, 00:00 - Petr Holec
26. června 2017, 00:00

I pražští Italové chodí do Casy De Carli. Vědí proč Česko není úplně největší země a v gastronomii to platí zvlášť. Po všudypřítomné módě telecích líček zachvátila většinu našich restaurací móda kapra a jihočeského kuřete, které teď pro změnu střídá telecí brzlík a lanýže. Nic proti nim, samozřejmě.

V rukou kuchařů, u nichž není kreativita trestná, jde o delikatesy. Nadávat na ně je vrcholem dekadence. Jen vás prostě začnou časem nudit, když na vás vybafnou z každého menu.

Menu v Case De Carli vás určitě nudit nebude, protože je jiné.

Šéfkuchař a spolumajitel podniku, rodák z Varese Matteo De Carli, nejdřív coby kuchař obešel velký svět (New York, Ženevu, Benátky nebo Dublin), kde mimochodem potkal i svou životní a obchodní partnerku Lenku Hermanovou, a jeho vaření to nezapře. Menu podniku registrovaného světovým průvodcem Michelin je supermoderní Itálie opírající se o starou dobrou tradici, již ovšem obohacuje o současné špičkové trendy.

Ano, v Case De Carli najdete stopu tradičních italských předkrmů, těstovin, rizot a mas, jen v méně obvyklých spojeních, úpravách a aranžích. Mezi jídly například nechybí vepřový bůček kombinovaný s krevetami a cizrnovým pyré nebo rizoto s králíkem hebké jako samet. A také tu najdete bez diskuse jeden z nejlepších tuňákových tataráků v Česku: vláčné a tmavě růžové kousky ryby vonící syrovou čerstvostí ještě zvýrazní správně vyzrálé avokádo, mandarinková marmeláda a také křupavé sépiové sušenky. Mladý someliér k jídlu vybral sklenku vína Gavi di Gavi a vůbec se nespletl.

Gastronomickou úroveň restaurace ale poznáte už podle polévky, třeba delikátního krému z grilovaných paprik s piniovými oříšky a balzamikem; o co je jednodušší, o to lépe chutná. Ostatně v jednoduchosti bývá síla a právě nejjednodušší věci bývají nejtěžší – včetně vaření. To platí i pro rizoto s jemnými kousky králíka, které v Case De Carli servírují v malém kastrůlku. Se suchým, plným a minerálním Pinotem Grigio z Friuli určitě delikatesa.

Snad jen jediná výtka. Na Cornell University Hermanová studovala hospitality management, pro restauratérky jistě nejlepší obor. Restaurace primárně neprodávají jídlo, ale pohostinnost. A tady někdy v Case De Carli mírně skřípe. Nejen ve špičkové italské restauraci, ale i v nejlevnější tratorii vás obsluha nikdy nesmí nechat sedět u lahve Brunella di Montalcino bez nabídky chleba a kousku šunky nebo sýra. Právě to totiž dělá perfektní pohostinnost.

Casa De Carli ? Vězeňská 116/5, Praha 1 ? t: 224 816 688 ? www.casadecarli.cz ? šéfkuchař: Matteo De Carli


Sdílení

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Čtěte také

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Co je dobré vědět o rozdílech mezi hrubou a superhrubou mzdou
9 otázek, na které se chcete zeptat při žádosti o starobní důchod
V Česku je již 131 dobíjecích stanic pro elektroauta
Z pokuty hned exekuce? To je nový trik některých dodavatelů
Co když se vám cestou z dovolené ztratí či poškodí zavazadla?
Auta
Retro: Lotus Omega ve své době zastínil BMW M, Mercedesy…
BMW poprvé ukazuje novou generaci řady 3. Zatím ale jako maskovaný prototyp
Seat Ibiza 1.0 TGI na brzdě: Jak se liší parametry při spalování CNG a benzinu?
Za stočený tachometr pokuta až půl milionu? Ministerstvo chce vytloukat klín klínem
Jaká jsou nejoblíbenější auta v zemích Evropy? O Octavii se zákazníci perou nejen u nás
Technologie
Přehled: Co byste měli vědet o hrubé a superhrubé mzdě?
Specifikace GeForce RTX 2080 a RTX 2080 Ti prozrazeny. Nvidia asi vydá obě najednou
Prodeje GPU pro těžbu klesly o 94 %, přesto měla Nvidia v Q2 tržby 3,12 miliardy $
Rusko chce recyklovatelné rakety, jako má Elon Musk
Cnews FM #205: Právo, morálka a hranice cenzury nejen v IT [podcast]
Hry pro příležitostné hráče