Menu Zavřít

Čas dárků

19. 3. 2014
Autor: Redakce

Je známým politickým pravidlem, že každá vláda dělá nepříjemné věci, kvůli nimž ji lidé nemají v první polovině jejího mandátu rádi. Jak se blíží volby, nastává doba rozdávání z cizích kapes a nakupují se voličské hlasy. Ne že by to u nás platilo vždy stoprocentně. Zejména, když v poslední době se první polovina mandátu často náhle a neočekávaně změnila na mandát celý a ve Strakovce se střídalo.

Tahle vláda chce prostě rozdávat od prvního okamžiku. A tak ministr financí Andrej Babiš dnes ohlásil, že co nevidět předloží návrh na snížení DPH u léků a knih. Původně se uvažovalo i o úlevě pro periodický tisk, ale to si ministr – mediální magnát, zřejmě rozmyslel. A aby toho nebylo málo, přihodí se ještě nějaké ty slevy na dani na více dětí.

To se nám to rozdává, když nám banky půjčují díky Kalouskově škudlivé politice za docela málo procentíček a obsluha státního dluhu vládu fakt nebolí. Má to ale takovou docela malou chybičku: ony si ty ratingové agentury a finanční trhy brzy uvědomí, že doby racionální rozpočtové politiky v Česku skončily a nová vláda utrácí od prvních měsíců svého působení a hodlá tak činit až do konce. Úsporné programy veškeré žádné nebudou, což je z postojů nejutrácivějších ministrů zdravotnictví a práce a sociálních věcí je naprosto zřejmé.

A pokud by Babišovi koaliční partneři prosadili svůj nápad se zvýšením korporátních daní a zavedením zvláštní daně pro banky, tak podváží i ten skromný ekonomický růst, který nás čeká, zvednou nezaměstnanost a rozpočtové příjmy zase propadnou. Fiskální budoucnost Česka je tak dnes poměrně chmurná a až trhy pochopí, že to není jen na oko pro balamucení voličů před evropskými, senátními, či komunálními volbami, ale skutečná krátkozraká a fatálně chybná rozpočtová politika vlády, tak zareagují.

A jestli je Andrej Babiš přesvědčen, že se mu zlepšením daňové kázně a omezením podvodů podaří zvednout výběr daní o 30 miliard korun ročně, tak je to zhruba tolik, o co pak naskočí obsluha vládního dluhu. Za to, o co se podaří odrbat daňově lumpačivé Čížky, si budou debužírovat bankéřští věřitelé. Ale když ono rozdávat dárky je tak krásné…


Více od autora:

Kádruje se jako vždycky. Jen rychleji

Nízký plat je lepší než dávka

BRAND24

Hnát se do eurozóny. Proč?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).