Menu Zavřít

Bylo z čeho vybírat

2. 2. 2006
Autor: Euro.cz

Justice a PPP

BRAND24

PRAHA (bor) - Na ministerstvu spravedlnosti se při výběru poradců pro přípravu dvou Public Private Partnership (PPP) projektů řádně zapotili. Šance připsat si do referencí účast na pilotním tuzemském PPP projektu využily snad všechny významné firmy, které se poradenstvím v této oblasti zabývají. Resort spravedlnosti má totiž reálnou naději stát se první státní institucí, která v Česku výstavbu ve spolupráci se soukromým sektorem uskuteční. Zdroje týdeníku EURO tvrdí, že vítězem soutěže na poradce pro stavbu věznice se stalo konsorcium firem Deloitte & Touche, Atkins a advokátní kancelář Havel & Holásek. Radit při přípravě výběrového řízení na partnera pro stavbu justičního areálu v Ústí nad Labem a pobočky Krajského soudu Plzeň v Karlových Varech bude sdružení firem Mott MacDonald, Cameron McKenna a Česká spořitelna. Za odborné služby ministerstvo zaplatí zhruba 50 milionů každému poradci. Veronika Vokounová, manažerka PPP projektů na ministerstvu spravedlnosti, odmítla informace potvrdit. „Dokud se výsledky soutěže nedozvědí účastníci, nemohu je nijak komentovat,“ dodala.
Výběr poradců bedlivě sledovaly i stavební firmy. Jejich zástupci očekávají, že by soutěže mohly být vypsány do voleb, což původně předpokládalo i ministerstvo. Natěšené uchazeče ale bude muset úřad zklamat. Poradci si podle neoficiálních informací ve svých nabídkách vymínili na přípravu řízení delší čas. „Mohu pouze uvést, že předpokládáme vyhlášení prvního výběrového řízení do konce letošního roku,“ řekla Vokounová.
Ministerstvo spravedlnosti plánuje prostřednictvím PPP projektů dobudovat chybějící soudní budovy a věznici, na které nemá ve svém rozpočtu prostředky. Odhaduje, že náklady na výstavbu věznice v Rapoticích u Brna přesáhnou jednu miliardu korun. Úřad uvádí, že nové zařízení pro 500 vězňů je třeba postavit i vzhledem k průměru Evropské unie, kde na každého vězně připadá šest metrů čtverečních, zatímco český odsouzený dosud využívá jen metry čtyři. Výstavba pobočky soudu v Karlových Varech by měla stát zhruba 350 milionů korun, ústecký justiční areál přibližně o 200 milionů více. Vokounová předpokládá, že nové areály přispějí i ke zrychlení soudních procesů a především celkově zlevní provoz justice. Oba pilotní projekty programu Public Private Partnership schválila vláda loni v srpnu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).