Menu Zavřít

Burzu zasáhl lednový efekt

7. 1. 2011
Autor: Euro.cz

Kapitálové trhy

BRAND24

Láhve šampaňského už definitivně odbouchaly, někde se ale oslavovat teprve začíná. Konkrétně na pražské burze, která první dny roku 2011 prožila v nevídaně dobré kondici, podobně jako burzy ve zbytku světa. Jen během minulého pondělí a úterý si index PX připsal více než 20 bodů, některé akciové tituly rostly v určitých dnech o více než pět procent.
„Jestli skutečně platí pořekadlo ,Jak na Nový rok, tak po celý rok‘, může mít šéf pražské burzy Petr Koblic dopředu velkou radost,“ říká analytik firmy Cyrrus Dušan Jílčík.
Mezi největšími tahouny na burze byla důlní skupina NWR. Ostraváci těží hlavně z dramaticky rostoucích cen uhlí na trhu, které způsobilo omezení exportů v Číně a záplavy v Austrálii (která je jedním z nejdůležitějších exportérů koksovatelného uhlí). Akcie NWR tak překonala hranici 300 korun a vypadá to, že se nad touto magickou linií udrží. Ještě na začátku prosince přitom stála 210 korun. „Raketový vzestup ceny titulu v závěru prosince a v prvních dnech nového roku vyčerpaly růstový potenciál pro další posílení. Jisté stimuly pro růst ale zůstávají,“ poznamenal k akciím NWR Tomáš Sýkora, analytik Patria Finance.
Podobný tah zaznamenaly i dosud poměrně „líné“ akcie energetického kolosu ČEZ, které ze startovací čáry 750 korun vyrostly až na 820 korun. V obecné náladě překonávání rekordů se do cíle nepodařilo doběhnout Komerční bance, která vytouženou hranici 4500 korun překonala jen na pár okamžiků, následně se vrátila zpět ke 4400 Kč.
Fakt, že v prvních dnech nového roku akcie rostou, ovšem není až tak neobvyklý. Vlastně jde o jednu ze základních pouček burzovních makléřů – burzy totiž v lednu rostou pravidelně. Proč? To nikdo doopravdy neví, nicméně už v roce 1980 popsal student ekonomie na univerzitě v Chicagu Donald Kiem, že statisticky skončí první lednové týdny vždy v zelených číslech. Zda tento „lednový efekt“ vydrží i v následujících týdnech, se teprve ukáže.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).