Menu Zavřít

Buffon se vám směje

14. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Miliony fotbalových pařanů mají barvitý výběr

Na počátku je muž. Hned potom fotbal a počítač, jakožto dvě nadčasové mužské záliby. Prvním výsledkem této kombinace je sledování fotbalového zpravodajství. V závažnějších případech následuje internetové sázení. A nejtěžší formou postižení jsou fotbalové hry.

Horečky

Zdarma si na internetu můžete zahrát nespočet flashových, povětšinou reklamních ptákovin. Třeba Puma se propaguje hrou Dej gól svému Buffonovi, kde se snažíte italskému brankáři nasázet co nejvíc gólů z penalt. Mistr se vzteká, nebo se vám naopak vysmívá. Freewarový je i takzvaný Fantasy football, kde sestavujete tým z hráčů určité ligy (popřípadě turnaje) a na základě jim udělených známek za zápasy odehrané v reálném světě získáváte body. Při fotbalových horečkách vyvolaných akcemi typu mistrovství světa to znamená hráčskou obci zvící milionů hráčů.
Chceme se však věnovat hrám jiným. První a zatím jedinou americkou fotbalovou horečku z roku 1994 doprovodila do obchodů první fotbalová hra společnosti EA Sports. Ta se proslavila sériemi NHL (vychází od roku 1991) a Maden NFL (od roku 1988). Fotbalová verze byla oficiálně nazvána FIFA International Soccer, rozšířila se však zkrácená verze pojmenovaná FIFA 94. Ačkoli nebyla první fotbalovou hrou vytvořenou pro PC (primátem se může chlubit společnost Anco a její Kick Off z roku 1989), rozhodně se stala nejvlivnější.
Od roku 1994 vychází série FIFA každoročně. Nejrevolučnějším dílem se stala FIFA 98: Road to the World Cup. Obsahovala totiž licence ke všem národním týmům zaregistrovaným FIFA. Hra vytáhla na výsluní také britpopovou kapelu Blur, jejíž vysmátý hit Song 2, byl její titulní skladbou. Série her FIFA neměla konkurenci, a tak firma příliš neinvestovala do dalšího vývoje.
Nakonec se našel konkurent, který na trhu fotbalových počítačových simulátorů ohrozil monopolní postavení FIFA, až v roce 2003. Vznikl Pro Evolution Soccer (PES) 3 japonské společnosti Konami. První dva díly a předchůdci této hry byli určeny pouze pro herní konzoly. Už tyto opusy z dílen Konami však měly k opravdovému fotbalu blíže než FIFA. EA Sports musela začít jednat a vsadila na „revoluční“ vymoženosti dělané metodou pokus omyl.

Natrhněte Mourinhovi kopačku!

EA Sports bojuje na několika fotbalových frontách. Kromě simulátoru klasického fotbalu jedenáct na jedenáct, kde kromě série FIFA vydává i její „hybridy“ FIFA World Cup a UEFA European Championship, se snaží prorazit i ve světě fint a parádiček. Začátkem března vyšla FIFA Street 2, fotbal hraný čtyři na čtyři, kde nejde nejvíc o to, vyhrát ani zúčastnit se, ale vzít Čecha, Rosu, Méďu a Steeva a pěkně ty antifotbalisty z Německa vyškolit. Hra, v níž hráči pobíhají v tréninkovém nebo civilním oblečení, silně připomíná „fotbal nové generace“ z reklam značky Nike. Na PC si ji bohužel nezahrajete, vychází pouze pro Playstation 2. Kdybyste si však chtěli vyzkoušet na počítači podobnou, zkuste Urban FreeStyle Soccer zajímavý tím, že nehrajete s fotbalovými hvězdami, ale se členy různých subkultur – grungery, skejťáky, hooligany,…
A ještliže chcete u počítačového fotbalu popřemýšlet, zkuste některý ze simulátorů fotbalových manažerů. Jste trenér, nakládáte s rozpočtem, vybíráte posily, koordinujete práci skautů, komunikujete s médii, staráte se o mládež, rezervní tým i klubový merchandising… Společnost EA Sports se do „manažerské branže“ pustila v roce 2002 titulem Total Club Manager 2003. Neúspěšnou sérii nahradil FIFA Manager 06, na podzim loňského roku vyšel FIFA Manager 07. Přes veškerou snahu tvůrců se však hra nemůže srovnávat s daleko propracovanějším Football Managerem 2007 od společnosti SI Games. Tam se v roli Arsena Wengera neustále špičkujete s Josém Mourinhem a navážet se můžete i do špatných výkonů jeho útočníka Andreje Ševčenka. Soustavným pruzením si ale ukrajinskou hvězdu proti sobě popudíte a můžete se vsadit, že s vaším klubem kontrakt nepodepíše.

BRAND24

Komedie omylů

„Český záložník Tomáš Rosický,“ ozve se hlas sportovního komentátora Jaromíra Bosáka. „Odvážně vyřešil situaci. Rosický! Skvělý gól!“ řve do mikrofonu. „Trefit přesně šibenici, to se nepovede každý den. Stadion je v euforii; senzační gól,“ glosuje kolega Petr Svěcený. Dvojice oblíbených komentátorů loni na podzim v rámci „kompletní lokalizace“ (rozumějme překladu do češtiny) nadabovala hru FIFA 07. V předchozích dílech série se uživatelé museli spokojit s anglickým komentářem.
Hlášky jsou poměrně vydařené, leckdy i vtipné. Po vlastním gólu například Bosák ironicky utrousí: „Tak teď se na tu komedii plnou omylů podívame znovu.“ Komentář však byl bohužel namluven do původního anglického kódu. Bosák se Svěceným mohli používat jména hráčů a klubů pouze v prvním pádě, z čehož pramení nesourodost a neplynulost komentáře. Ve srovnání s podobným počinem Roberta Záruby a Petra Vichnara pro hru NHL 07 však vychází Bosákův kousek jednoznačně vítězně. Hokejový komentář zní ještě uměleji než ohlašování stanic v pražských tramvajích.
Nejen český komentář byl pro hru FIFA 07 novinkou. Pár dní před reálným zápasem anglické Premier Leaugue, německé Bundesligy, francouzské Ligue 1 a mexické Primera División se mohou fanoušci jednotlivých klubů zapojit do „interaktivní ligy“ a přes internet sehrát neomezený počet zápasů za svůj oblíbený klub proti fanouškům nastávajícího soupeře. Tým, který získá více vítězství, obdrží do tabulky interaktivní ligy tři body.
EA Sports se zjevně vydaly dobrým směrem. Místo hry (ta až nápadně připomíná starší díly série PES) zdokonalují vše okolo ní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).