Menu Zavřít

Budovy kupuje Bank Gutmann

30. 9. 2005
Autor: Euro.cz

Slovenská sporiťelňa

BRAND24

BRATISLAVA (il) - Společnost Central European Financial Management (CEFM), člen rakouské skupiny Bank Gutmann, se stala vítězem výběrového řízení na nejvýhodnější nabídku kupní ceny za prodej portfolia nemovitostí, vyhlášeného Slovenskou sporiteľňou (patřící do skupiny Erste Bank) koncem roku 2004. Rozhodla o tom dozorčí rada banky v polovině září. Rakušané za nemovitostní balík zaplatí málo přes jednu miliardu slovenských korun.
Bank Gutmann, která je známá zejména v oblasti privátního bankovnictví (byla letos vyhlášena v soutěži Euromoney jedničkou v Rakousku a dvojkou v německy mluvícím světě), tímto významným krokem vstoupila na slovenský trh nemovitostí.
Mezi finalisty výběrového řízení patřilo i několik významných českých společností, například Sekyra Group, PPF Majetková či finanční skupina J&T. Týdeník EURO má informace, že Slovenská sporiteľňa v průběhu soutěže protfolio nemovitostí zmenšila dokonce dvakrát, takže nabízený balík pro některé investory přestal být zajímavý, a proto z tendru odstoupili.
Společnost CEFM získá devět lukrativních nemovitostí převážně v centru Bratislavy o celkové výši užitné plochy zhruba 40 tisíc čtverečních metrů. Jde převážně o velké administrativní budovy. Vzhledem k tomu, že si Slovenská sporiteľňa zpětně pronajme více než 30 tisíc čtverečních metrů pro své pobočky a ústředí, pro CEFM je zaručen po tři roky pevný výnos z pronájmu.
Člen představenstva CEFM a ředitel zastoupení Bank Gutmann v České republice Michal Větrovský k vítězství v tendru uvedl: „Věřím, že po vstupu na český trh nemovitostí před dvěma lety jsme prokázali jak potřebné zkušenosti a technickou připravenost, tak vysoké odhodlání zopakovat úspěšně podobný projekt akvizice portfolia nemovitostí i na Slovensku.“
Na rozdíl od nákupu v České republice v roce 2003 Bank Gutmann již začlenila investice do nemovitostí (včetně nemovitostních investičních fondů) do svých strategických priorit a potřebný kapitál pro transakci na Slovensku bude proto procházet pouze již ze zdrojů její skupiny. „Slovenský trh nemovitostí zažívá boom developerských aktivit a v mnohém připomíná Českou republiku druhé poloviny devadesátých let. Pozitivně se projevuje také blízkost Vídně a Rakouska vůbec, a jsme proto k dalšímu vývoji optimističtí,“ dodal Větrovský.
Mezi nejzajímavější nemovitosti patří budova v ulici Suché Mýto, přímo naproti sídla slovenské vlády a dům v ulici Prievozská v oblasti nově vzniklého finančního a obchodního centra poblíž Dunaje. Jedna z největších nemovitostí z portfolia se nachází v Záhradnické ulici, která je součástí hlavní silniční sítě Bratislavy. K hlavním nájemcům tohoto polyfunkčního objektu s celkovou užitnou plochou zhruba jedenáct tisíc čtverečních metrů patří v současné době například Delvita, Eurest a další velké firmy. Další pětipatrová administrativní budova s restaurací v ulici Nedbalova a zrekonstruovaný administrativní objekt s veškerou občanskou vybaveností v ulici Dunajská jsou součástí historického jádra hlavního města Slovenska.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).