Menu Zavřít

Budoucnost v rukou exportérů

27. 12. 2010
Autor: Euro.cz

Manažerský panel

BRAND24

Odborníci říkají, že pro ekonomiku je „smrtícím koktejlem“ vysoká státní zadluženost a vysoká rostoucí pasivní zahraničněobchodní bilance. Vysoký státní dluh již Česká republika má a zbavit se ho, nebo ho alespoň snížit na přijatelnější míru, potrvá hezkou řádku let. Díky výsledkům českých exportérů není druhá složka „smrtícího koktejlu“ k dispozici. Údaje zveřejněné Českým statistickým úřadem potvrzují, že český export roste a zahraničněobchodní bilance končí přebytkem. Nemusí tomu ale tak být vždy.
Pro otevřenou českou ekonomiku je nesmírně důležité nejen udržet konkurenceschopnost exportérů, ale také jim vytvářet podmínky a poskytovat podporu, která bude srovnatelná s péčí, jíž se těší firmy jiných ekonomicky vyspělých států. Proto také k prioritám Hospodářské komory ČR patří podpora exportu. V současné době vrcholí práce na nové Exportní strategii na léta 2011–2015. Hospodářská komora ČR a její členové se na její tvorbě aktivně podílejí. Chceme, aby strategie nejen navázala na tu dosavadní, ale aby dále rozšířila a zefektivnila podporu českým exportérům. Nejde přitom jen o finanční či právní podporu. Především je třeba posílit ekonomickou diplomacii.
Podnikatelské mise při oficiálních zahraničních cestách prezidenta republiky či jednotlivých ministrů jsou jistě přínosné. Ekonomická diplomacie ale musí být mnohem více aktivní, musí být „každodenním chlebem“. V tomto směru vidíme například jako nešťastné rušení některých zahraničních zastupitelství a stažení 23 obchodních diplomatů do ústředí. Hospodářská komora také důrazně upozorňovala, že jako nešťastný vidí způsob řízení obchodních radů na velvyslanectvích. Hájí požadavek podnikatelské sféry, aby stát vybudoval novou síť obchodních zastoupení České republiky s jednotným řízením a měřitelnými výsledky práce ve prospěch českých firem a české ekonomiky. V souladu s tím je logický požadavek, aby obchodní rady při českých zahraničních zastupitelstvích řídilo Ministerstvo průmyslu a obchodu.
I když Hospodářská komora ČR vyvíjí řadu potřebných aktivit a její služby v tomto směru jsou využívány, chceme být v podpoře exportu ještě více aktivní. Chceme například, aby námi spolupořádané mise přinášely větší efekt. Toho lze dosáhnout větší pomocí při uzavírání smluv, nebo přípravou a poskytnutím více konkrétních podkladů pro konkrétní firmy a jejich jednání se zahraničními partnery.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).