Menu Zavřít

Bruselské chucpe

6. 2. 2014
Autor: euro

To, co bruselští úředníci provedli Britům s jejich plánem na výstavbu jaderné elektrárny Hinkley Point C, je opravdu mimořádné chucpe. Stanovisko, že vládou naplánovaná cena výkupu silové elektřiny z elektrárny poškozuje hospodářskou soutěž a je netržní, je nesporně v principu správné.

Podnikání majitele této elektrárny by bylo opravdu zcela bez podnikatelského rizika. Každá státní garance a regulační opatření hospodářskou soutěž pokřivují. Jenže v evropské energetice dnes žádný trh fakticky neexistuje, a to zcela a pouze vinou bruselský packalů, kteří ve spolupráci s podobně „osvícenými“ zeleným náboženstvím postiženými vládami vnutili Evropě absurdní systém podpory obnovitelných zdrojů.

A marxistickými plánovači zcela zdecimovaný trh s emisními povolenkami tento problém ještě znásobil. Je evidentní, že v identické situaci jako jsou dnes Britové, budeme ve velmi krátké době i my s naším Temelínem, byť máme přece jen výhodu jistého časového prostoru pro řešení energetického problému, který musí Londýn řešit nejpozději ihned.

Obnovitelné zdroje zničily tržní principy v odvětví, protože výkup jejich produkce je povinný a přednostní. Při rozsahu vybudovaných větrníků a solárů to stlačilo ceny silové elektřiny pod úroveň, která podmiňuje elementární návratnost investic do jakéhokoli nového klasického zdroje, ať už jde o uhlí, plyn, či jádro.

Nerovné podmínky

Fakticky dnes se žádný nový klasický, tedy spolehlivý a stálý energetický zdroj nemůže být postaven bez nějaké formy státní podpory, protože by v soutěži s tím nespolehlivým a nestabilním větrníkem nikdy nemohl soutěžit, kvůli zcela nerovným podmínkám.

Britové jsou v situaci, kdy jejich hodně staré jaderné elektrárny budou muset být odpojeny od sítě a trvale odstaveny. Možnosti dovozu elektřiny na ostrovní stát jsou omezené a musí tedy vyřešit své skutečně existenční potřeby stabilních dodávek energie v dostatečném předstihu. Chovají se přitom mimořádně vstřícně k evropské klimatické, ve skutečnosti spíše klimakterické, politice v tom, že kladou důraz na zdroje, který neemituje CO2. Za to se dočkají kritiky, že ničí trh, o jehož pravidlech fungování autoři tohoto stanoviska zcela evidentně neví vůbec nic.

O tom, že tahle fanaticky zelená a zcela protitržní energetická politika EU již nyní dramaticky ničí konkurenceschopnost evropských průmyslových firem a připraví o pracovní místa miliony Evropanů, je pak už škoda psát.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

A je to venku

Jako vždycky

BRAND24

Mariin happyend


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).