Menu Zavřít

Březnový příslib

11. 11. 2005
Autor: Euro.cz

Nokian Tyres

BRAND24

PRAHA (tpk) - Finský výrobce pneumatik Nokian Tyres si vyhlédl za místo další expanze střední Evropu. Favoritem na vybudování závodu za dvě stě až tři sta milionů eur se stala průmyslová zóna Lešná ve Valašském Meziříčí. Společnost by měla rozhodnout o výstavbě do března příštího roku, jak uvedl její viceprezident Raimo Mansikkaoja. „Ve hře jsou sice i okolní státy, nicméně nynější zájem Nokian Tyres se soustředí právě na Valašské Meziříčí,“ prohlásil projektový manažer agentury CzechInvest Marek Přikryl. Pokud česká lokalita zvítězí, na Vsetínsku firma zaměstná přes 900 lidí.
Krok Nokian Tyres potvrzuje rostoucí zájem výrobců pneumatik o oblast střední a východní Evropy (EURO 45/2005). Finská společnost se o region začala výrazněji zajímat již letos v únoru, kdy převzala importéra svých pneumatik do Česka, firmu Anděl Export-Import. Ta se stala hlavním logistickým centrem Nokianu v oblasti. Tento trh je pro Finy důležitý především díky růstu v segmentu zimních plášťů. „Pro továrnu počítáme s roční produkcí osmi milionů zimních pneumatik pro osobní auta a lesní stroje,“ uvedl Mansikkaoja a dodal, že v současné době se posuzuje vliv případné stavby na životní prostředí, což potrvá zhruba dva měsíce.
Nokian Tyres v průběhu tří čtvrtletí letošního roku dosáhl tržeb ve výši 445,6 milionu eur (o 13,7 procenta více než ve stejném období loni), provozní zisk se pohyboval na úrovni 65 milionů (podobně jako v minulém roce) a čistý zisk stoupl o 6,4 procenta na 46,8 milionu eur. Nahoru šly ovšem i nákupní ceny materiálů, a to o 8,2 procenta. Prezident a generální ředitel společnosti Kim Gran prohlašuje, že výkonnost ovlivnily zejména velké investice v Rusku a rozvoj prodejního řetězce Vianor. Proto koncem letošního roku očekává přibližně stejný provozní zisk jako loni.
Do roku 2009 by Nokian Tyres chtěl zdvojnásobit své roční tržby na 1,2 miliardy eur ročně a zároveň se stát výrobcem s největším ziskem na pneumatiku na světě. Klíčovými trhy jsou pro firmu především Skandinávie, východní Evropa a Rusko. Do letos zprovozněné továrny u Vsevoložsku hodlají Finové během následujících dvou let investovat celkem 150 milionů eur, takže by měla v roce 2008 dosáhnout kapacity čtyř milionů pneumatik ročně.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).